Μπορούν να καταναλωθούν αυγά μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία;
Σε αρκετούς από εμάς πιθανόν να έχει συμβεί, όταν αγοράζουμε μια καρτέλα αυγά, να τα αφαιρούμε από τη συσκευασία για να τα τοποθετούμε στη θήκη του ψυγείου. Όταν όμως πετάμε την αρχική συσκευασία, πετάμε και την ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτήν. Επομένως, πως μπορεί να γνωρίζουμε έως ποτέ τα αυγά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση;
- Δείτε επίσης: Lidl GB: Επείγουσα ανάκληση δημοφιλούς φαγητού – Κανονικά λήγει 5 μήνες νωρίτερα από την αναγραφόμενη!
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι κατάλληλα για πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε, καθώς ουσιαστικά, οι ημερομηνίες που αναγράφονται είναι απλώς δείκτες ποιότητας, όχι οδηγοί ασφαλείας, άρα από τεχνικής άποψης τα αυγά δεν λήγουν. Οι συντηρητικές οδηγίες λένε ότι τα αυγά διατηρούν τη μέγιστη ποιότητά τους 3-5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία πώλησής τους όταν διατηρούνται ωμά και αποθηκεύονται σε θερμοκρασία 4,4°C ή χαμηλότερα, αλλά όχι στην πόρτα του ψυγείου. «Είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε ένα εσωτερικό ράφι του ψυγείου και όχι στην πόρτα», λέει Elisa Maloberti, υπεύθυνη ειδικών έργων και ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board, στο EatingWell. “Το επανειλημμένο άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας προκαλεί διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και το κλείσιμό της μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του κελύφους του αυγού”.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα αυγά μπορούν να πωληθούν έως και 30 ημέρες μετά τη συσκευασία τους. Τα φρέσκα αυγά στη φάρμα έχουν ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο για υψηλή ποιότητα. Σύμφωνα με τη Lisa Steele, κτηνοτρόφο πέμπτης γενιάς και συγγραφέα του The Fresh Eggs Daily Cookbook, θα παραμείνουν σε κορυφαία φόρμα για έως και τρεις μήνες.
Η Maloberti εξηγεί: “Ένα τσόφλι αυγού έχει χιλιάδες μικροσκοπικούς πόρους που επιτρέπουν στον αέρα να περάσει. Καθώς περνάει ο καιρός, η ποιότητα του αυγού σταδιακά υποβαθμίζεται. Το ασπράδι γίνεται πιο λεπτό, ο κρόκος γίνεται πιο επίπεδος και η μεμβράνη του κρόκου εξασθενεί. Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση , δεν υποδηλώνουν αλλοίωση και δεν έχουν μεγάλη επίδραση στη διατροφική ποιότητα του αυγού ή στις λειτουργίες του στις συνταγές».
Σημειώνει ότι τα αυγά σπάνια χαλάνε, αλλά αν τα διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετό καιρό, είναι πιο πιθανό να στεγνώσουν απλώς λόγω της φυσικής ανταλλαγής αερίων και υγρασίας μέσω των πόρων του κελύφους. «Τελικά, πιθανώς σε ένα χρόνο ή περισσότερο, δεν θα βρείτε τίποτα παρά μια κίτρινη γυαλάδα στο εσωτερικό του κελύφους όταν το σπάσετε», λέει.
Βέβαια εάν καταναλώσετε ένα ακατάλληλο αυγό, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία, και λίγο έχει να κάνει με την ημερομηνία ανάλωσης. Τα αυγά χαλάνε αποκλειστικά από μόλυνση συνήθως σαλμονέλα και τα σημάδια και τα συμπτώματα είναι αρκετά ξεκάθαρα εάν καταναλώνετε ένα αυγό που φιλοξενεί το παθογόνο. Θα εμφανίσετε παρενέργειες όπως διάρροια, έμετο και πυρετό μέσα σε 12 έως 72 ώρες, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν εβδομάδες μετά την έκθεση.