Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα επίσημη προειδοποίηση για δημοφιλές συστατικό – Προκαλεί σοβαρές επιπλοκές 

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα επίσημη προειδοποίηση για δημοφιλές συστατικό - Προκαλεί σοβαρές επιπλοκές 
spot_img

Προειδοποίηση που αφορά τη διατροφή των εγκύων και την υγεία του εμβρύου

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να τρώνε πολύ γλυκόριζα λόγω του κινδύνου επιβλαβών επιπτώσεων του γλυκυρριζικού οξέος στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το γλυκυρριζικό οξύ είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που βρίσκεται στο φυτό γλυκόριζας, 

- Advertisement -

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόση γλυκόριζα (γλυκυρριζικό οξύ) μπορεί να καταναλωθεί πριν γίνει επιβλαβής για το έμβρυο. Επομένως, δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα επίπεδο για το πόση γλυκόριζα μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με μια εκτίμηση κινδύνου που έχει εκπονήσει η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων και Περιβάλλοντος (VKM) για λογαριασμό της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018.

Η αξιολόγηση δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη γλυκυρριζικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε έως και 50 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, δηλαδή τοκετό πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πολύ γλυκόριζα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, έχουν φτωχότερη μνήμη και μεγαλύτερα προβλήματα συγκέντρωσης. Τα δωδεκάχρονα κορίτσια των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πολλή γλυκόριζα όταν ήταν έγκυες είναι επίσης πιο συχνά πιο ψηλά, πιο βαριά και μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα από τα κορίτσια της ηλικίας τους. 

Το γλυκυρριζικό οξύ βρίσκεται στις ρίζες του φυτού της γλυκόριζας. Το οξύ δίνει την τυπική γεύση γλυκόριζας και ρυθμίζεται ως αρωματικό στα τρόφιμα. Η ποσότητα του γλυκυρριζικού οξέος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών προϊόντων γλυκόριζας.

Η γλυκόριζα (ποώδες πολυετές φυτό της οικογένειας των φασολιών Fabaceae, από τη ρίζα του οποίου μπορεί να εξαχθεί ένα γλυκό, αρωματικό άρωμα) βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων γλυκών, παγωτών, σιροπιών και αλκοολούχων ποτών. Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που περιέχουν γλυκόριζα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή δηλητηρίαση, ακόμη και σε υγιή άτομα έχει τονίσει και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES. Μετά τις περιπτώσεις δηλητηριάσεων που καταγράφηκαν από τα κέντρα δηλητηριάσεων από το 2012 έως το 2021, η ANSES συνιστά η γλυκόριζα να καταναλώνεται μόνο περιστασιακά και με μέτρο.

Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping διαπίστωσαν ότι η ημερήσια πρόσληψη γλυκόριζας που περιέχει 100 mg γλυκυρριζικού οξέος αύξησε την αρτηριακή πίεση σε νεαρά υγιή άτομα. 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 100 mg γλυκυρριζικού οξέος την ημέρα είναι πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση για τα περισσότερα άτομα. Αλλά μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερη γλυκόριζα από αυτό. Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων έχει υπολογίσει ότι το 5 τοις εκατό των Σουηδών έχουν πρόσληψη μεγαλύτερη από αυτό το επίπεδο.

Παραδείγματα τροφών που περιέχουν γλυκόριζα

Γλυκά και ζαχαρώδη προϊόντα

  • Καραμέλες γλυκόριζας (μαύρες και κόκκινες)
  • Ζελεδάκια (π.χ. Haribo με γλυκόριζα)
  • Τσίχλες με γλυκόριζα
  • Σοκολάτες με γέμιση γλυκόριζας (ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Σκανδιναβία)

Αρτοσκευάσματα και σνακ

  • Μπισκότα με γλυκόριζα
  • Κέικ και muffins με άρωμα γλυκόριζας
  • Μαύρο αλάτι γλυκόριζας (χρησιμοποιείται σε πειραματικές γεύσεις σνακ)

Ροφήματα και ποτά

  • Τσάι γλυκόριζας (ιδιαίτερα διαδεδομένο για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες)
  • Λικέρ γλυκόριζας (όπως το ιταλικό Sambuca και το ελληνικό Ouzo)
  • Μπύρες και αναψυκτικά με γεύση γλυκόριζας
  • Ενεργειακά ποτά που περιέχουν εκχύλισμα γλυκόριζας

Αλμυρά φαγητά

  • Σάλτσες και μαρινάδες με γλυκόριζα
  • Πιάτα ασιατικής κουζίνας (χρησιμοποιείται σε σούπες και stir-fry)
  • Γλυκόξινα φαγητά με γλυκόριζα και σόγια
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα