Προειδοποίηση που αφορά τη διατροφή των εγκύων και την υγεία του εμβρύου
Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να τρώνε πολύ γλυκόριζα λόγω του κινδύνου επιβλαβών επιπτώσεων του γλυκυρριζικού οξέος στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το γλυκυρριζικό οξύ είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που βρίσκεται στο φυτό γλυκόριζας,
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόση γλυκόριζα (γλυκυρριζικό οξύ) μπορεί να καταναλωθεί πριν γίνει επιβλαβής για το έμβρυο. Επομένως, δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα επίπεδο για το πόση γλυκόριζα μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με μια εκτίμηση κινδύνου που έχει εκπονήσει η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων και Περιβάλλοντος (VKM) για λογαριασμό της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Οι λόγοι που «τα σπάει» σε όλη την Ευρώπη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χέννα μαλλιών: Είναι πραγματικά ασφαλής εναλλακτική των χημικών βαφών; – Έρευνα Κρατικού Χημικού Εργαστηρίου
Η αξιολόγηση δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη γλυκυρριζικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε έως και 50 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, δηλαδή τοκετό πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πολύ γλυκόριζα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, έχουν φτωχότερη μνήμη και μεγαλύτερα προβλήματα συγκέντρωσης. Τα δωδεκάχρονα κορίτσια των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πολλή γλυκόριζα όταν ήταν έγκυες είναι επίσης πιο συχνά πιο ψηλά, πιο βαριά και μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα από τα κορίτσια της ηλικίας τους.
Το γλυκυρριζικό οξύ βρίσκεται στις ρίζες του φυτού της γλυκόριζας. Το οξύ δίνει την τυπική γεύση γλυκόριζας και ρυθμίζεται ως αρωματικό στα τρόφιμα. Η ποσότητα του γλυκυρριζικού οξέος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών προϊόντων γλυκόριζας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρή μικροβιακή μόλυνση σε σαλάτες που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Η γλυκόριζα (ποώδες πολυετές φυτό της οικογένειας των φασολιών Fabaceae, από τη ρίζα του οποίου μπορεί να εξαχθεί ένα γλυκό, αρωματικό άρωμα) βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων γλυκών, παγωτών, σιροπιών και αλκοολούχων ποτών. Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που περιέχουν γλυκόριζα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή δηλητηρίαση, ακόμη και σε υγιή άτομα έχει τονίσει και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES. Μετά τις περιπτώσεις δηλητηριάσεων που καταγράφηκαν από τα κέντρα δηλητηριάσεων από το 2012 έως το 2021, η ANSES συνιστά η γλυκόριζα να καταναλώνεται μόνο περιστασιακά και με μέτρο.
Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping διαπίστωσαν ότι η ημερήσια πρόσληψη γλυκόριζας που περιέχει 100 mg γλυκυρριζικού οξέος αύξησε την αρτηριακή πίεση σε νεαρά υγιή άτομα.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 100 mg γλυκυρριζικού οξέος την ημέρα είναι πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση για τα περισσότερα άτομα. Αλλά μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερη γλυκόριζα από αυτό. Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων έχει υπολογίσει ότι το 5 τοις εκατό των Σουηδών έχουν πρόσληψη μεγαλύτερη από αυτό το επίπεδο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δε «βάζει» μυαλό η Frito-Lay! Μετά τα Lay’s ανακαλούνται κι άλλα πατατάκια της, λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επιστήμη πίσω από τις ανακλήσεις – Δείτε πώς οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας ανιχνεύουν τις εστίες μολύνσεως
Παραδείγματα τροφών που περιέχουν γλυκόριζα
Γλυκά και ζαχαρώδη προϊόντα
- Καραμέλες γλυκόριζας (μαύρες και κόκκινες)
- Ζελεδάκια (π.χ. Haribo με γλυκόριζα)
- Τσίχλες με γλυκόριζα
- Σοκολάτες με γέμιση γλυκόριζας (ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Σκανδιναβία)
Αρτοσκευάσματα και σνακ
- Μπισκότα με γλυκόριζα
- Κέικ και muffins με άρωμα γλυκόριζας
- Μαύρο αλάτι γλυκόριζας (χρησιμοποιείται σε πειραματικές γεύσεις σνακ)
Ροφήματα και ποτά
- Τσάι γλυκόριζας (ιδιαίτερα διαδεδομένο για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες)
- Λικέρ γλυκόριζας (όπως το ιταλικό Sambuca και το ελληνικό Ouzo)
- Μπύρες και αναψυκτικά με γεύση γλυκόριζας
- Ενεργειακά ποτά που περιέχουν εκχύλισμα γλυκόριζας
Αλμυρά φαγητά
- Σάλτσες και μαρινάδες με γλυκόριζα
- Πιάτα ασιατικής κουζίνας (χρησιμοποιείται σε σούπες και stir-fry)
- Γλυκόξινα φαγητά με γλυκόριζα και σόγια