Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που καταναλωτές βρίσκουν νεκρά ποντίκια σε κονσέρβες φασολιών από την Ιταλία.
Μετά την πρόσφατη ανάκληση 100.00O συσκευασιών ψωμί του τοστ στην Ιαπωνία, λόγω παρουσίας κομματιών μαύρου αρουραίου, τώρα παρόμοια περίπτωση απασχολεί και χώρες της Ευρώπης.
Ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων RASFF έλαβε στις 20 Μαΐου αναφορά από την Κροατία μετά από καταγγελίες καταναλωτών, για «Κομμάτια ποντικιού σε μια κονσέρβα φασόλια από την Ιταλία». Η Κονσέρβα παράγεται στην Ιταλία και διανέμεται σύμφωνα με την ειδοποίηση RASFF σε Βοσνία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και Ιταλία.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε Σκλαβενίτη στο Αιγάλεω γιατί πουλούσε κατεψυγμένες γαρίδες για φρέσκιες
Δύο παρτίδες του προϊόντος ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά της Σλοβενίας. Πρόκειται για την κονσέρβα borlotti Garden Good Mercator των 400 γρ Παρτίδα: M261, με ημερομηνία «καλύτερα πριν από…»18/09/2026 και Παρτίδα: F361, με ημερομηνία «καλύτερα πριν από…» 27/12/25, αν και σύμφωνα με το RASFF ο κίνδυνος δεν είναι σοβαρός. Αυτό διότι το τρωκτικό, έχει υποστεί την διαδικασία της κονσερβοποίησης συνεπώς έχουν εξαλειφθεί οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι αλλά κυρίως επειδή η παρουσία του είναι εμφανής και άρα μειώνεται ο κίνδυνος κατανάλωσης. Εντούτοις ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το ποντίκι έχει φάει δηλητήριο το οποίο μπορεί να μολύνει όχι μόνο το περιεχόμενο της κονσέρβας αλλά και ολόκληρη την παρτίδα.
Ανάλογες περιπτώσεις με τεμαχισμένο ποντίκι μέσα σε κονσέρβα φασολιών από την Ιταλία είχαν σημειωθεί επίσης το 2018 και το 2019 σύμφωνα με ειδοποιήσεις στο RASFF από Φινλανδία και Δανία αντίστοιχα, χωρίς όμως τότε να δημοσιοποιηθεί η μάρκα. Στην περίπτωση του 2018 το νεκρό ποντίκι βρέθηκε στο κάτω μέρος της κονσέρβας αφού οι καταναλωτές είχαν καταναλώσει το περιεχόμενο! Και το 2020 μια 67χρονη κάτοικος της Βιτσέντζα στην Ιταλία, απευθύνθηκε στην αστυνομία και είπε ότι σε ένα σούπερ μάρκετ αγόρασε μερικά πακέτα φασόλια που παράγονται από έναν συνεταιρισμό στην επαρχία της Πιατσέντσα και βρήκε μέσα τεμαχισμένο ποντίκι.
Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς των τροφιμογενών παθογόνων. Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία.
Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη χρηματική ποινή στην ιστορία για θέματα ασφάλειας τροφίμων επιβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ Dollar Tree για μολυσμένες με τρωκτικά αποθήκες. Ο κολοσσός σουπερμάρκετ συμφώνησε να πληρώσει 41,675 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.