Ένοχη ουσία που χρησιμοποιείται ακόμη και για οικιακή χρήση για την καταπολέμηση παρασίτων
23 άνθρωποι χρειάστηκε να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να νοσηλευτούν στη Νότια Αφρική, στην πλειονότητα τους παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και εννέα ετών, για να ληφθούν δραστικά μέτρα και να τερματιστούν οι τροφικές δηλητηριάσεις από τα δημοφιλή σνακ, όπως τα πατατάκια, με το θανατηφόρο φυτοφάρμακο Terbufos. Σχολεία έκλεισαν και οι γονείς βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ασφάλεια της υγείας των παιδιών τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα πρόστιμα σε σουβλατζίδικο στον Κορυδαλλό και σε φούρνο στην Αθήνα από την Περιφέρεια Αττικής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα δύο ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που “απέτυχαν” σε οργανοληπτικό έλεγχο των αρχών της Τσεχίας
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχουν αναφερθεί συνολικά 890 περιστατικά ασθενειών σε ολόκληρη τη χώρα. Ως πρώτο μέτρο έκλεισαν όλα τα σημεία πώλησης που συνδέονται με τους θανάτους των παιδιών ενώ όλα καταστήματα διαχείρισης τροφίμων πρέπει πλέον να εγγραφούν στους δήμους όπου δραστηριοποιούνται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξύλινες ή πλαστικές σανίδες κοπής; Τι προτείνουν οι ειδικοί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικό κρέας και αντιβιοτικά: Η αντιμικροβιακή αντοχή απειλεί την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία
Τerbufos: Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φυτοφάρμακο
Το Terbufos χρησιμοποιείται σε διάφορες καλλιέργειες, όπως μπανάνα, φασόλια, εσπεριδοειδή, καφέ, φιστίκια, πατάτες, ηλίανθους και καλαμπόκι ως κάλυμμα εδάφους για την καταπολέμηση των παρασίτων. Δεν έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινομεί το terbufos ως ένωση κατηγορίας Ia, που σημαίνει ότι το terbufos είναι εξαιρετικά επικίνδυνο .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντωνία Βασιλείου: Η Κεφαλλονίτισσα ψαράς που προωθεί τον αλιευτικό τουρισμό με το καΐκι της
Η δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά δεν είναι συνηθισμένη στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης από terbufos συμβαίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η προστασία από τα φυτοφάρμακα είναι σπάνια, αλλά ενώσεις όπως το terbufos είναι ευρέως διαδεδομένες, δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση και είναι άμεσα διαθέσιμες στους αγρότες.
Αν και όλοι αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της ουσίας στη Νότια Αφρική, το Terbufos πωλείται ανεπίσημα ως «παρασιτοκτόνο δρόμου» για οικιακή χρήση σε δήμους και οικισμούς για τον έλεγχο των αρουραίων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τεχνητές χρωστικές στα τρόφιμα: Κρύβονται ακόμη και σε αυτά που θεωρούμε… «υγιεινά» – Πώς θα προφυλαχτείτε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπασμένα γυαλιά σε συσκευασμένη σάλτσα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kουτιά πίτσας: Τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την αναπαρωγή και προκαλούν καρκίνο καταλήγουν στην πίτσα
Στην περίπτωση των παιδιών Naledi, τα ίχνη του Terbufos βρέθηκαν μέσα και έξω από ένα πακέτο με τσιπσ που βρέθηκε στην κατοχή παιδιού που έχασε τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων στο κατάστημα πώλησης, οι επιθεωρητές κατέσχεσαν μια σειρά από παράνομα φυτοφάρμακα και διαπίστωσαν ότι αποθηκεύονταν τρόφιμα μαζί με φυτοφάρμακα και απορρυπαντικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τελικά είναι ασφαλές να καταψύχουμε το ψωμί ή όχι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
Και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες
Μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται aldicarb και ένα οργανοφωσφορικό γνωστό ως galephirimi πωλούνται επίσης συνήθως για τον έλεγχο των προσβολών σε αρουραίους.
Το Aldicarb έχει απαγορευτεί για χρήση στη Νότια Αφρική από το 2016. Ωστόσο, πέρυσι, 6 παιδιά πέθαναν μετά από έκθεση στο συγκεκριμένο φάρμακο.
Ο πρόεδρος της χώρας παραδέχτηκε ότι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα είναι για να αντιμετωπίσουν τις προσβολές από αρουραίους λόγω κακής διαχείρισης απορριμμάτων σε αρκετούς δήμους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο από ΤΥΡΙ – Αυξήθηκαν οι χώρες που ειδοποιήθηκαν για τον “δυνητικά σοβαρό κίνδυνο”
«Τα σκουπίδια δεν συλλέγονται τακτικά. Οι δρόμοι δεν καθαρίζονται, δημιουργώντας συνθήκες για να ευδοκιμήσουν οι αρουραίοι και άλλα παράσιτα», είπε. «Συχνά, οι φτωχότερες κοινότητες πλήττονται περισσότερο και συχνά τα φθηνότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αυτές οι εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες όπως το Terbufos και το Aldicarb».
Πρόσθεσε ότι Υπουργείο Γεωργίας αυτή τη στιγμή μελετά και αναθεωρεί όλους τους σχετικούς νόμους που αφορούν τον έλεγχο και την έγκριση της χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Και ποιά είναι αυτά τα πατατάκια , γιατί δεν γράφετε ‘ δείχνετε ????????
Άχρηστη η ανάρτησή σας μισή δουλειά……
Κυρία Νεκταρία, η προσφορά του άρθρου είναι ολοκληρωμένη και σημαντική για την προστασία μας. Καλά κάνει και δεν αναφέρεται η μάρκα! Ετσι ώστε να σταματήσουμε τελείως τα πατατάκια! Τι τα χρειάζεστε κυρία Νεκταρία? Ακόμα κι αν δεν έχουν φυτοφάρμακα, έχουν καρκινογόνο ακρυλαμίδιο, οξειδωμένο τηγανέλαιο και πολύ αλάτι… Σταματήστε τα αυτά, για να σώσετε τον εαυτό σας
και τα παιδιά σας….ΥΓ Να θυμώνετε, με αυτούς που πρέπει.. (αυτό βέβαια απαιτεί κρίση)