Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο “μπλόκο” στην Ελληνική ρίγανη αυτή τη φορά από την Ολλανδία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέο "μπλόκο" στην Ελληνική ρίγανη αυτή τη φορά από την Ολλανδία
spot_img

Περιέχει τοξική – καρκινογόνα ουσία.

Με προειδοποίηση κινδύνου «σοβαρός» η Ολλανδία ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF) για επικίνδυνη ρίγανη από την Ελλάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιομολυσματικούς παράγοντες.

Η ανίχνευση των επικίνδυνων ουσιών έγινε μετά από επίσημο έλεγχο στην Ολλανδική αγορά, όπου οι αρχές εντόπισαν Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης  (PAs) 2600 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 1000 µg/kg. Η ρίγανη σύμφωνα με το RASFF εξάγεται από την Ελλάδα σε Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Λίβανο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Βρετανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένη χώρα ενημερώνει το RASFF για ακατάλληλη για κατανάλωση, ελληνική ρίγανη. Η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF τον περασμένο Νοέμβριο και Μάρτιο ενώ πριν από ένα χρόνο οι Ολλανδοί εντόπισαν αυτές τις επικίνδυνες τοξίνες, επίσης σε ρίγανη ελληνικής προέλευσης.

Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και που εντοπίζονται;

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών, ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Ο βαθμός τοξικότητας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, με τα έμβρυα και τα νεογνά να παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων θανάτου. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά,  μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Δυστυχώς ο καταναλωτής μπορεί να κάνει ελάχιστες ενέργειες, καθώς δεν είναι δυνατό να γνωρίζει εάν η αποξηραμένη ρίγανη έχει μολυνθεί και, εάν  κινδυνεύει από μόλυνση από PA  ή όχι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο