Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία Κανέλας: Ανίχνευση κουμαρίνης και άλλων ουσιών μέσω φασματοσκοπίας NIR

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝοθεία Κανέλας: Ανίχνευση κουμαρίνης και άλλων ουσιών μέσω φασματοσκοπίας NIR
spot_img

Η κατανάλωση νοθευμένης κανέλας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά που προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό δέντρων του γένους Cinnamomum. Λόγω της δημοτικότητάς της, η κανέλα – ειδικά η αλεσμένη κανέλα – υπόκειται σε νοθεία. Δηλαδή αναμιγνύεται με άλλα συστατικά μερικά από τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία όπως οι λεγόμενες «ψευδείς κανέλες» που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης σε αντίθεση με την αυθεντική και πιο ακριβή κανέλα Κεϋλάνης (true cinnamon). Ψεύτικες κανέλες είναι τα είδη Cinnamomum cassiaCinnamomum aromaticumCinnamomum burmannii και Cinnamomum loureiroi.Και τα τέσσερα αυτά είδη αναφέρονται συνήθως ως cassia. Σε έρευνα που έγινε το 2013 στη Δανία  έδειξε πως το 50%% των δειγμάτων κανέλας που αναλύθηκαν περιείχαν κουμαρίνη.

Ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε ανακλήσεις προϊόντων που έχει βρεθεί να περιέχουν κουμαρίνη η οποία είναι μία ουσία τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, με μέση θανατηφόρα δόση (LD 50 ) 293 mg / kg. Ταυτόχρονα υπάρχει και πληθώρα αναφορών στην ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για νοθευμένη κανέλα.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων ανώτατο όριο για την συγκέντρωση κουμαρίνης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008. Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη έχει οριστεί 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR).

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι νοθείας της κανέλας όπως προσθήκη μαύρου πιπεριού και γαρύφαλλου ενώ τα τελευταία χρόνια η κανέλα νοθεύεται και με φλούδες καφέ και μόλυβδο.

Η νοθευμένη κανέλα μπορεί να εντοπιστεί με φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIR) σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία αξιολόγησαν το NIR και διάφορα χημειομετρικά στατιστικά εργαλεία χρησιμοποιώντας μια σειρά 133 δειγμάτων.

 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέθοδος NIR για την ανίχνευση νοθείας στην κανέλα είναι κατάλληλη και ακριβής  με γρήγορο, ισχυρό, χαμηλού κόστους και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το NIR σε συνδυασμό με μια χημειομετρική προσέγγιση γνωστή ως DD-SIMCA έδειξε ευαισθησία και ειδικότητα 100% για τον έλεγχο ταυτότητας της κανέλας, ενώ μια άλλη προσέγγιση που ονομάζεται MCR-ALS παρείχε φασματικά προφίλ νοθευτών που τους επέτρεπε να ταυτοποιηθούν.

Η ομάδα είπε ότι η εργασία τους αποτελεί τη βάση ενός πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση πλαστών δειγμάτων κανέλας χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία NIR.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο