Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο λόγος που οι εταιρείες δεν σταματούν τη χρήση συνθετικών χρωστικών στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ λόγος που οι εταιρείες δεν σταματούν τη χρήση συνθετικών χρωστικών στα τρόφιμα
spot_img

Η Kellogg’s δέχεται πυρά για τη χρήση τεχνητών χρωστικών τροφίμων.

Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων αποτέλεσαν καυτό θέμα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας να προτείνουν και να ψηφίσουν διάφορα νομοσχέδια με σκοπό να περιορίσουν τη χρήση τους στην πολιτεία.

Το τελευταίο, που ονομάζεται Νόμος για την Ασφάλεια των Σχολικών Τροφίμων της Καλιφόρνιας, υπογράφηκε ως νόμος τον περασμένο μήνα, καθιστώντας παράνομο για τα δημόσια σχολεία να προσφέρουν τρόφιμα στα παιδιά που περιέχουν οποιαδήποτε από έξι διαφορετικές τεχνητές χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων του Κόκκινου Νο 40 και του Κίτρινου Νο 5, όταν τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2027.

Η Καλιφόρνια τείνει να είναι πρωτοπόρος στη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, και τώρα οι άνθρωποι σε άλλες περιοχές της χώρας πιέζουν τα προϊόντα να αλλάξουν τη χρήση συνθετικών χρωστικών ουσιών τροφίμων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της WK Kellogg Co. στο Μίσιγκαν για να απαιτήσουν από την εταιρεία να αφαιρέσει τις τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων από τα Froot Loops.

Η Kellogg’s είχε δεσμευτεί το 2015 να αφαιρέσει τις τεχνητές χρωστικές ουσίες από τα τρόφιμά της μέχρι το 2018. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε αλλαγές στις συνταγές της σε άλλες χώρες -για παράδειγμα, χρωματίζοντας τα Froot Loops στον Καναδά με συμπυκνωμένο χυμό καρότου, χυμό καρπουζιού και χυμό βατόμουρου- όπου οι τεχνητές χρωστικές ουσίες ρυθμίζονται πιο αυστηρά.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υπογράψει μια αίτηση που καλεί την Kellogg’s να απαγορεύσει τα περιττά πρόσθετα, ο επικεφαλής υγείας της μελλοντικής κυβέρνησης Trump, Robert F Kennedy Junior, επέκρινε την εταιρεία και υποστηρικτές στο Τέξας πιέζουν για την απαγόρευση όλων των δημητριακών Kellogg’s στα δημόσια σχολεία.

Όμως παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, ο γίγαντας των δημητριακών είναι απίθανο να προβεί σε αλλαγές, σύμφωνα με τη Marion Nestle, κορυφαία διατροφολόγο που ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για σχεδόν 30 χρόνια.

Η ίδια δήλωσε στο CNN ότι μελέτες που έχουν δείξει πώς οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα τρόφιμα με έντονο χρώμα έχουν καλύτερη γεύση και ότι «τα προτιμούν πολύ περισσότερο» από τις επιλογές με φυσικό χρώμα. Η Nestle επισημαίνει επίσης τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Οι Αμερικανοί φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τα έντονα χρωματισμένα δημητριακά από ό,τι οι Ευρωπαίοι.

Ο πρώην επικεφαλής του USDA για τα τρόφιμα Dr. Darin Detwiler δήλωσε προηγουμένως στην DailyMail ότι τα Froot Loops της Kellogg είναι τα χειρότερα δημητριακά πρωινού στις ΗΠΑ λόγω του αριθμού των χημικών ουσιών που περιέχουν τα πολύχρωμα δαχτυλίδια.

Το Red 40, μια χρωστική ουσία που δίνει στους κρίκους το νέον κόκκινο χρώμα τους, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ανησυχητικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων. Μαζί με τα Froot Loops, άλλα αναγνωρίσιμα τρόφιμα που σήμερα περιέχουν Red 40 περιλαμβάνουν τα Fruity Pebbles, Trix, Nacho Cheese Doritos, Skittles, M&Ms και Gatorade.

Είναι απαγορευμένο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για τη σύνδεσή του με την υπερκινητικότητα και τον καρκίνο και δεν υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα διεθνώς, όπως αυτά της Αυστραλίας και του Καναδά.

Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι οι χρωστικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, η Nestle υποστηρίζει ότι υπάρχουν κενά στην έρευνα. «Δεν μπορείτε να πάρετε δύο πληθυσμούς παιδιών και να τους κλειδώσετε και να τους ταΐσετε ένα σύνολο χρωστικών ουσιών τροφίμων και ένα σύνολο μη χρωστικών ουσιών τροφίμων και να τα κρατήσετε εκεί για κάποια χρόνια και να δείτε αν αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά τους».

Στην Ευρώπη, η κ. Nestle λέει ότι οι εταιρείες τροφίμων «χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται αρχή της προφύλαξης, η οποία διασφαλίζει ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή πριν τα χρησιμοποιήσουν».

Όμως στις ΗΠΑ, «επειδή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είναι τόσο πολύ υποχρηματοδοτημένος και δεν έχει το προσωπικό ή τους πόρους για να κάνει τέτοιου είδους πράγματα, αναγκάζονται να ακολουθήσουν την προσέγγιση που αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής, η οποία, ξέρετε, οι άνθρωποι παραπονιούνται γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες, ότι δεν λειτουργεί».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο