Με τρεις τρόπους μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν το γάλα που έχουμε στο ψυγείο μας είναι χαλασμένο ή όχι, σύμφωνα με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons, η οποία πρόσφατα σταμάτησε να αναγράφει ημερομηνία λήξης στα μπουκάλια γάλακτος της δικής της ετικέτας.
Ο λόγος που η Morrisons αφαίρεσε την ημερομηνία λήξης ήταν να αποτρέψει τους καταναλωτές από το να πετούν γάλα, το οποίο δεν έχει χαλάσει. Η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας εκπρόσωπος του σουπερμάρκετ είπε:
«Από τις 31 Ιανουαρίου, αλλάζουμε την ένδειξη από «Ανάλωση έως» σε «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» για το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος της δικής μας επωνυμίας για να συμβάλουμε στη μείωση των περίπου 200 εκατομμυρίων κιλών (περίπου 200 κιλά) που σπαταλούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Να θυμάστε ότι η ημερομηνία στην ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» είναι ευέλικτη ως προς την ποιότητα (όχι την ασφάλεια), ενώ η ημερομηνία στη ένδειξη «Ανάλωση έως» είναι μια οδηγία για την ασφάλεια των τροφίμων και πρέπει πάντα να τηρείται
Οι τρεις κινήσεις με τις οποίες μπορεί κανείς να ελέγξει εάν έχει χαλάσει το γάλα στο ψυγείο του είναι:
1. Κοιτάζουμε το γάλα και αν το δούμε να έχει πήξει, τότε έχει χαλάσει
2. Φέρνουμε το μπουκάλι κοντά στη μύτη μας και αν μυρίζει ξινό, τότε έχει χαλάσει
3. Ελέγχουμε την ημερομηνία δίπλα στην ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν», η οποία έχει την ίδια διάρκεια με την ημερομηνία στην ένδειξη «Ανάλωση έως» και το πετάμε μόλις περάσει αυτή η ημερομηνία
«Το να πίνεις χαλασμένο γάλα δεν είναι καλή ιδέα. Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο και διάρροια.
Αν τύχει να καταπιούμε κατά λάθος μια γουλιά χαλασμένου γάλακτος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν κάνει, όμως, να πιούμε μεγάλες – ή ακόμα και μέτριες – ποσότητες», συμβουλεύει η βρετανική Γραμμή Υγείας.
Πάντως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ελαφρώς χαλασμένο γάλα στο ψήσιμο για να πήξουν σούπες και μαγειρευτά, να φτιάξουμε ντρέσινγκ για σαλάτες, να φτιάξουμε τυρί και να μαρινάρουμε ψάρια ή κρέατα, αλλα και στο μπάνιο μας για να μαλακώσει το δέρμα.