Οι χρωστικές τι δουλειά έχουν σε αυτό το καθημερινό τρόφιμο;
Πόσο επικίνδυνο για την υγεία μας θα μπορούσε να είναι το ψωμί του τοστ; Εξαρτάται από τις διαθέσεις του παρασκευαστή είναι η απροσδόκητη απάντηση!
Πριν λίγες ημέρες, όπως σας ενημέρωσε το cibum, η εταιρεία παραγωγής τροφίμων The Baking Group ανακάλεσε φραντζόλες ψωμί, ψωμί του τοστ και μπριός και ψωμάκια για χάμπουργκερ λόγω της παρουσίας αδήλωτου γάλακτος, σόγιας και της χρωστικής Κίτρινο #5 . Η ειδοποίηση ανάκλησης του FDA προειδοποιεί: «Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στη σόγια, το γάλα σίτου ή το κίτρινο #5 διατρέχουν τον κίνδυνο πιθανής σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλωθούν».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνουμε παναρισμένα σνίτσελ;
Η ανάκληση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, αλλά στις 9 Απριλίου, η FDA την αναβάθμισε σε κίνδυνο κατηγορίας ΙΙ , που σημαίνει ότι η κατανάλωση των προϊόντων θα μπορούσε να προκαλέσει «προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία».
Το γάλα και η σόγια συγκαταλέγονται στα εννέα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα, όπως ορίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA ). Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι, σόγια και σουσάμι. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως κνίδωση, εξανθήματα, πρήξιμο, έμετο, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και βήχα ή συριγμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα του λαιμού, πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απλό σάντουιτς ζαμπόν-τυρί που μολύνθηκε με ύπουλο βακτήριο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τις επόμενες 70 μέρες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kellogg’s: Ο Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εταιρεία για τα επικίνδυνα δημητριακά που προκαλούν ΔΕΠΥ στα παιδιά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Αμερικανοί βάφουν φέτος το Πάσχα πατάτες αντί για αυγά λόγω της υπερβολικά υψηλής τιμής τους!
Τα παραπάνω ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι μπορεί και να υπάρχουν στο ψωμί… Οι χρωστικές, όμως, τι δουλειά έχουν σε αυτό το καθημερινό τρόφιμο;
Το επικίνδυνο Κίτρινο 5
Το FD&C Yellow No. 5, γνωστό και ως ταρτραζίνη, είναι μια συνθετική βαφή τροφίμων με κίτρινο λεμόνι που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό μιας ποικιλίας προϊόντων, όπως τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και καλλυντικά.
Αν και έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ελεγχόμενη χρήση, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία. Επίσης, ο FDA επιβάλλει τη σαφή αναγραφή της χρωστικής στα συστατικά. Η έρευνα υποδηλώνει ότι το κίτρινο 5 μπορεί να συμβάλλει στην υπερκινητικότητα στα παιδιά, στις αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και στη βλάβη του DNA. Έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει καρκινογόνες ενώσεις όπως η βενζιδίνη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρετανία: Ούτε σάντουιτς δεν επιτρέπεται να βάλουν στη χώρα οι ταξιδιώτες από την ΕΕ σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς
Γιατί βάζουν Yellow 5 στο ψωμί;
Ορισμένα ψωμιά (π.χ. το “καλαμποκόψωμο” ή ψωμιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά κίτρινα/χρυσά συστατικά) δεν έχουν έντονο, “ζεστό” χρώμα. Η προσθήκη Yellow 5 δίνει ένα πιο χρυσοκίτρινο ή “φρέσκο” χρώμα που φαίνεται πιο ελκυστικό στον καταναλωτή.
Επιπλέον, οι βιομηχανίες θέλουν όλα τα τεμάχια να έχουν ίδιο χρώμα κάθε φορά, ανεξάρτητα από διαφορές στις πρώτες ύλες. Η χρωστική βοηθά στη σταθερότητα εμφάνισης του προϊόντος. Τέλος, πολλοί καταναλωτές συνδέουν το κιτρινωπό ψωμί με πιο φυσικό ή πλούσιο ψωμί (π.χ. με αυγό, βούτυρο, καλαμπόκι). Οπότε το χρώμα χρησιμοποιείται παραπλανητικά ή διαφημιστικά, για να θυμίζει κάτι ποιοτικότερο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.