Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ούτε το ψωμί του τοστ δεν… αφήνουν ήσυχο! Σε εξέλιξη μαζική απόσυρση λόγω προσθήκης χρωστικής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟύτε το ψωμί του τοστ δεν... αφήνουν ήσυχο! Σε εξέλιξη μαζική απόσυρση λόγω προσθήκης χρωστικής
spot_img

Οι χρωστικές τι δουλειά έχουν σε αυτό το καθημερινό τρόφιμο;

Πόσο επικίνδυνο για την υγεία μας θα μπορούσε να είναι το ψωμί του τοστ; Εξαρτάται από τις διαθέσεις του παρασκευαστή είναι η απροσδόκητη απάντηση!

- Advertisement -

Πριν λίγες ημέρες, όπως σας ενημέρωσε το cibum, η εταιρεία παραγωγής τροφίμων The Baking Group ανακάλεσε φραντζόλες ψωμί, ψωμί του τοστ και μπριός και ψωμάκια για χάμπουργκερ λόγω της παρουσίας αδήλωτου γάλακτος, σόγιας και της χρωστικής Κίτρινο #5 . Η ειδοποίηση ανάκλησης του FDA προειδοποιεί: «Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στη σόγια, το γάλα σίτου ή το κίτρινο #5 διατρέχουν τον κίνδυνο πιθανής σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλωθούν».

Η ανάκληση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, αλλά στις 9 Απριλίου, η FDA την αναβάθμισε σε κίνδυνο κατηγορίας ΙΙ , που σημαίνει ότι η κατανάλωση των προϊόντων θα μπορούσε να προκαλέσει «προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία».

Το γάλα και η σόγια συγκαταλέγονται στα εννέα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα, όπως ορίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA ). Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι, σόγια και σουσάμι. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως κνίδωση, εξανθήματα, πρήξιμο, έμετο, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και βήχα ή συριγμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα του λαιμού, πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.

Τα παραπάνω ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι μπορεί και να υπάρχουν στο ψωμί… Οι χρωστικές, όμως, τι δουλειά έχουν σε αυτό το καθημερινό τρόφιμο;

Το επικίνδυνο Κίτρινο 5

Το FD&C Yellow No. 5, γνωστό και ως ταρτραζίνη, είναι μια συνθετική βαφή τροφίμων με κίτρινο λεμόνι που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό μιας ποικιλίας προϊόντων, όπως τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και καλλυντικά.

Αν και έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ελεγχόμενη χρήση, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία. Επίσης, ο FDA επιβάλλει τη σαφή αναγραφή της χρωστικής στα συστατικά. Η έρευνα υποδηλώνει ότι το κίτρινο 5 μπορεί να συμβάλλει στην υπερκινητικότητα στα παιδιά, στις αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και στη βλάβη του DNA. Έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει καρκινογόνες ενώσεις όπως η βενζιδίνη.

Γιατί βάζουν Yellow 5 στο ψωμί;

Ορισμένα ψωμιά (π.χ. το “καλαμποκόψωμο” ή ψωμιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά κίτρινα/χρυσά συστατικά) δεν έχουν έντονο, “ζεστό” χρώμα. Η προσθήκη Yellow 5 δίνει ένα πιο χρυσοκίτρινο ή “φρέσκο” χρώμα που φαίνεται πιο ελκυστικό στον καταναλωτή.

Επιπλέον, οι βιομηχανίες θέλουν όλα τα τεμάχια να έχουν ίδιο χρώμα κάθε φορά, ανεξάρτητα από διαφορές στις πρώτες ύλες. Η χρωστική βοηθά στη σταθερότητα εμφάνισης του προϊόντος. Τέλος, πολλοί καταναλωτές συνδέουν το κιτρινωπό ψωμί με πιο φυσικό ή πλούσιο ψωμί (π.χ. με αυγό, βούτυρο, καλαμπόκι). Οπότε το χρώμα χρησιμοποιείται παραπλανητικά ή διαφημιστικά, για να θυμίζει κάτι ποιοτικότερο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα