Ο χυμός είναι μολυσμένος με Clostridium botulinum, το βακτήριο που ευθύνεται για την αλλαντίαση.
Μια επιθεώρηση από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αποκάλυψε μόλυνση με Clostridium botulinum στους χυμούς κολοκύθας της εταιρείας Walker’s Wine Juice LLC, με έδρα το Forestville της Νέας Υόρκης. Το Clostridium botulinum είναι ένα βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση, ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 15.000 ευρώ σε σουπερμάρκετ LIDL στο Ναύπλιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από τρείς θανάτους και δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις – Ποινική δίωξη
Σύμφωνα με την ειδοποίηση ανάκλησης του FDA, «το pH του χυμού κολοκύθας ήταν πολύ υψηλό για να υποβληθεί σε επεξεργασία σύμφωνα με τo χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα, να μην αντιμετωπιστεί σωστά η πιθανότητα μικροβιολογικών κινδύνων».
Το προϊόν που ανακλήθηκε πωλήθηκε στο κατάστημα λιανικής Walker’s Wine Juice στη Νέα Υόρκη και διανεμήθηκε επίσης σε περιορισμένο αριθμό οινοποιείων στο Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Μέιν, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο παχαίνει ο χαλβάς;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H MAGGI ανακαλεί έτοιμες σούπες λόγω επιμόλυνσης
Δράση Καταναλωτή
Όπως συμβαίνει με όλες τις ανακλήσεις τροφίμων, συνιστάται στους καταναλωτές να διακόψουν τη χρήση του επηρεαζόμενου προϊόντος ακόμα κι αν φαίνεται ή μυρίζει ασφαλές για κατανάλωση. Οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του το προϊόν που ανακαλείται δεν θα πρέπει να το πουλήσει, να το σερβίρει, να το δωρίσει ή να το διανείμει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μπλόκο» σε εισαγόμενο κοτόπουλο που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιους κανονισμούς παραβίασε η εταιρεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα σάντουιτς στις Ένοπλες Δυνάμεις – Άμεση ανάκληση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Προσοχή! Πετάξτε το!» – Επείγουσα προειδοποίηση για μοσχαρίσιο κιμά με κομμάτια πλαστικού
Οι καταναλωτές θα πρέπει να απολυμάνουν σχολαστικά κάθε επιφάνεια ή σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με το προϊόν που ανακαλείται.
Κίνδυνοι για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ειδικοί εξηγούν και οι νονοί… λιποθυμούν! Πού οφείλεται η αύξηση έως και 50% στις τιμές των Πασχαλινών σοκολατένιων αυγών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | KFC τώρα και σε… οδοντόκρεμα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί οι πετσέτες έχουν αυτές τις περίεργες γραμμές;
Δεν έχει αναφερθεί καμία ασθένεια μέχρι σήμερα σε σχέση με αυτή την ανάκληση. Ωστόσο, κάθε καταναλωτής που εμφανίζει συμπτώματα αλλαντίασης θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Το Clostridium botulinum είναι το βακτήριο που ευθύνεται για την αλλαντίαση. Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από βακτήρια Clostridium botulinum. Η πιο κοινή πηγή μόλυνσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, συχνά λόγω ακατάλληλου χειρισμού ή συντήρησης. Τα σπιτικά τουρσί και τα ακατάλληλα κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι συχνοί ένοχοι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε
Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως εντός 12 έως 72 ωρών μετά την έκθεση, αν και μπορεί να εκδηλωθούν μόλις δύο ώρες ή και οκτώ ημέρες μετά την κατανάλωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ως γαστρεντερική δυσφορία, κόπωση, θολή όραση ή μυϊκή αδυναμία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.