Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά χωρίς να το κόψετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠώς θα καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά χωρίς να το κόψετε
spot_img

Ένας απλός τρόπος για να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα αποφύγουμε τα επικίνδυνα βακτήρια.

Το λάθος μαγείρεμα του κοτόπουλου μπορεί να συνεπάγεται από τροφική δηλητηρίαση μέχρι και θάνατο σπανιότερα, γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προετοιμασία του. Το CDC υπολογίζει ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων πουλερικών.

Σύμφωνα με το NHS , η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το βακτήριο του καμπυλοβακτηριδίου, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε κακοψημένο κοτόπουλο. Το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, βρίσκεται επίσης στα πουλερικά, όπως και το Clostridium perfringens. Πιο συχνά, τα βακτήρια προκαλούν διάρροια, ναυτία και πυρετό.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά είναι να ελέγξετε την εσωτερική του θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο. Αν η ένδειξη είναι μικρότερη από 73,8 C το κοτόπουλο πρέπει να ξαναμπεί στο τηγάνι ή στο φούρνο.

Ένας άλλος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο είναι έτοιμο είναι να το τρυπήσετε και να ελέγξετε το χρώμα των χυμών του. Αν είναι καθαρό, τότε το κοτόπουλο είναι καλό για κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το χρώμα του εξωτερικού ή να κόψετε το κοτόπουλο για να βεβαιωθείτε ότι είναι λευκό στο κέντρο, αν και αυτό δεν είναι ωραίο όταν το κοτόπουλο πρέπει μετά να σερβιριστεί σε κοινό.

Μια μελέτη από το περιοδικό Public Library of Science PLOS ONE που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι το θερμόμετρο είναι η καλύτερη μέθοδος. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Dr Solveig Langsrud, εξήγησε: “Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν ότι όλες οι επιφάνειες του κρέατος είναι ψημένες, καθώς τα περισσότερα βακτήρια υπάρχουν στην επιφάνεια.

«Όταν το κρέας του πυρήνα είναι ινώδες και όχι γυαλιστερό, έχει φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία», προσθέτει.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με το κοτόπουλο που σερβίρεται στα εστιατόρια. Δεν πρέπει να διστάζουμε να επιστρέφουμε το φαγητό εάν έχουμε αμφιβολίες για το σωστό ψήσιμό του. Η αποφυγή μιας δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας δικαιολογεί την άβολη θέση στην οποία μπορεί να έρθουομε προς στιγμήν, αναφέρει το Business Insider .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο