Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόση καφεΐνη επιτρέπεται να προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά
spot_img

Ενημέρωση για τα όρια καφεΐνης στα τρόφιμα και τα ποτά.

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά και τρόφιμα λόγω των διεγερτικών της επιδράσεων, είτε υπό τη μορφή καθαρής άνυδρης καφεΐνης είτε ως εκχύλισμα από φυτά όπως οι κόκκοι καφέ, το πράσινο τσάι, το γκουαράνα και οι κόκκοι κακάο.

- Advertisement -

Ωστόσο, η χρήση της ρυθμίζεται αυστηρά, με την Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικής να θέτει συγκεκριμένα όρια και απαιτήσεις επισήμανσης για τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 327/2010, που εφαρμόζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο τροφίμου ή ποτού. Στα μη αλκοολούχα ποτά, το όριο ορίζεται στα 320 mg/l, ενώ στα συμπληρώματα διατροφής η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300 mg. Για άλλα τρόφιμα, η μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα είναι 150 mg/kg, ενώ στα αλκοολούχα ποτά η προσθήκη καφεΐνης απαγορεύεται πλήρως.

Τα προϊόντα που περιέχουν περισσότερα από 150 mg/l καφεΐνης πρέπει να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα στα ισλανδικά, η οποία ενημερώνει ότι δεν συνιστώνται για παιδιά, εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες. Επιπλέον, τα ενεργειακά ποτά με περιεκτικότητα άνω των 320 mg/l υπόκεινται σε ειδικούς κανόνες αδειοδότησης και επισήμανσης, με δυνατότητα υποβολής αίτησης για έγκριση από την Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικής από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η διαδικασία αδειοδότησης περιλαμβάνει αξιολόγηση κινδύνου από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας (RÍN), το οποίο βασίζει τις εκτιμήσεις του στις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και άλλες επιστημονικές πηγές. Κάθε άδεια αφορά συγκεκριμένο προϊόν, με καθορισμένα χαρακτηριστικά όπως μέγεθος συσκευασίας και γεύση, και συνοδεύεται από υποχρεωτικές προειδοποιητικές ετικέτες, τις οποίες οι εταιρείες δεν μπορούν να αφαιρέσουν ή να τροποποιήσουν.

Η εποπτεία της αγοράς πραγματοποιείται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Οι εταιρείες που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι υπεύθυνες για την ενημέρωση των λιανοπωλητών σχετικά με πιθανούς περιορισμούς, όπως η απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα