Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή – ΕΦΕΤ: Φρούτα μολυσμένα με ηπατίτιδα – Πωλούνται από μεγάλα σουπερμάρκετ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή - ΕΦΕΤ: Φρούτα μολυσμένα με ηπατίτιδα - Πωλούνται από μεγάλα σουπερμάρκετ
spot_img

Το Cibum είχε δημοσιεύσει από χθες την ενημέρωση από το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF για τα μολυσμένα φρούτα που εισάγονται στην Ελλάδα από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ο κίνδυνος για νόσηση από ηπατίτιδα Α, εάν καταναλωθούν αυτά τα φρούτα χαρακτηρίζεται σοβαρός. Το μείγμα φρούτων παράγεται στο Βέλγιο και εξάγεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «ARDO ARDOOIE NV» στην ελληνική αγορά μίγματος κατεψυγμένων φρούτων στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία του ιού ηπατίτιδας Α.
Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από τον Ε.Φ.Ε.Τ. τα εμπλεκόμενα προϊόντα είναι τα εξής:
α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «ARDO FRUITBERRY MIX» και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 11/11/2024, σε συσκευασία του 1 κιλού, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΜΑΡΤ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε».
β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «ARDO FRUITBERRY MIX» και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 11/05/2024, σε συσκευασία των 2,5 κιλών, το οποίο διακινήθηκε από τις εταιρείες: i) «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ» ii) «ΙΩΣΗΦ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ ΑΕΒΕ» και iii) «ΓΟΓΓΑΚΗΣ Α.Ε».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση των εν λόγω προϊόντων, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Η κατάψυξη των φρούτων δεν αδρανοποιεί τον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος παραμένει σταθερός και ικανός να προκαλέσει ανθρώπινες μολύνσεις όταν καταναλώνεται. Το ιό μπορεί να σκοτώσει η θερμότητα.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το ήπαρ. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται 15-50 ημέρες για να αναπτυχθούν μετά την αρχική μόλυνση και τυπικά διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μερικές φορές περισσότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο