Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρεκόρ 5ετίας σε ανακλήσεις λόγω Salmonella και Listeria στις ΗΠΑ

ΑρχικήPicksNews LineΡεκόρ 5ετίας σε ανακλήσεις λόγω Salmonella και Listeria στις ΗΠΑ
spot_img

Οι ανακλήσεις τροφίμων και ποτών που προκαλούνται από Salmonella και Listeria έχουν εκτοξευθεί στα ύψη το 2022 στις ΗΠΑ, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων ανάκλησης προϊόντων από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ που διεξήχθη από την Agruss Law Firm.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η σαλμονέλα όσο και η λιστέρια έχουν προκαλέσει 49 ανακλήσεις τροφίμων και ποτών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο πέμπτα όλων των ανακλήσεων προϊόντων διατροφής, ένα μερίδιο ανακλήσεων που σχετίζονται με σαλμονέλα και λιστέρια που είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2021 και το μεγαλύτερο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2022, οι περιπτώσεις ανακλήσεων που οφείλονταν στα 2 αυτά παθογόνα, αντιπροσώπευαν το 37,4% (49 από τις 131), σημειώνοντας αύξηση από 33,3% (74 από 222) το 2021.

Πιθανή ή επιβεβαιωμένη επιμόλυνση από σαλμονέλα προκάλεσε 28 ανακλήσεις το 2022, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο (21%) όλων των ανακλήσεων προϊόντων διατροφής.

Η σαλμονέλα είναι η κύρια αιτία νοσηλειών που προέρχονται από τροφική δηλητηρίαση στις ΗΠΑ. Το 2019, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,35 εκατομμύρια ασθένειες, 26.500 νοσηλείες και 420 θανάτους κάθε χρόνο στην Αμερική.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από 2 στις 5 ανακλήσεις προϊόντων ήταν φυστικοβούτυρο ή προϊόντα που περιείχαν φυστικοβούτυρο που ενείχαν κίνδυνο παρουσίας σαλμονέλας, με σχεδόν 50 ποικιλίες φυστικοβούτυρου Jif ανακλήθηκαν εθελοντικά τον Μάιο.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων που επηρεάζονται από πιθανή ή επιβεβαιωμένη μόλυνση από σαλμονέλα ή λιστέρια το 2022 περιλαμβάνουν βρεφικά γάλατα, λαχανικά, σάντουιτς, φρούτα, σοκολάτα και τυρί. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα λαχανικά αντιπροσώπευαν περισσότερες περιπτώσεις σαλμονέλας από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει τα φυτικά προϊόντα ως τον τύπο τροφίμων με τις περισσότερες ανακλήσεις, κυρίως λόγω πιθανής ή επιβεβαιωμένης παρουσίας σαλμονέλας και/ή λιστέριας. Ωστόσο, μόνο ένα φυτικό προϊόν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα το 2022 λόγω σαλμονέλας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανή ή επιβεβαιωμένη μόλυνση από λιστέρια ήταν υπεύθυνη για 21 ανακλήσεις το 2022.

Το Food Safety Africa αναφέρει επίσης πως τα φρούτα και τα λαχανικά πρωτοστάτησαν ως οι κύριοι “ένοχοι”, με τα μανιτάρια enoki να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ όλων των ανακλήσεων που σχετίζονται με τη λιστέρια.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα