Περιέχει υψηλές ποσότητες καδμίου.
Η Ολλανδία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για επικίνδυνη ακατέργαστη πιπεριά (rawitt) από το Μαρόκο που περιέχει υψηλή ποσότητα καδμίου.
H πιπεριά τσίλι rawit βαθμολογείται ψηλά στη λίστα κατάταξης Scoville με τα πιο καυτά τσίλι.Έχει μικρό μέγεθος, μακρόστενο σχήμα, «κέρινο» δέρμα και λαμπερό κόκκινο ή πράσινο χρώμα.
Η πύλη RASFF χαρακτηρίζει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, εάν καταναλώσουν αυτές τι πιπεριές σοβαρό. Οι χώρες που ειδοποιήθηκαν: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Sint Maarten, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αυγούστου του 2021 η ΕΕ μείωσε τα ανώτατα όρια καδμίου στα τρόφιμα, λόγω της τοξικότητάς του κυρίως στα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Το ανώτατο ότι καδμίου για τις πιπεριές είναι 0,02 mg/kg – ppm και στις πιπεριές Μαρόκου εντοπίστηκε 0,022 mg/kg – ppm