Πότε οι πατάτες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία;
Οι πατάτες είναι ένα από τα βασικά και τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στο πιάτο μας. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και παρέχουν στον οργανισμό φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά. Καθώς οι πατάτες γενικά δεν αρδεύονται, έχουν και ευνοϊκό οικολογικό αποτύπωμα.
Κατά το ξεφλούδισμα της πατάτας, ωστόσο, συχνά συναντάμε σκούρες κηλίδες στη σάρκα. Είναι αρκετό να τις αφαιρέσουμε;
Η Daniela Krehl, ειδική σε θέματα διατροφής στο Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών, απαντά στο ερώτημά μας: «Οι κηλίδες μπορεί να φαίνονται αντιαισθητικές, αλλά είναι ακίνδυνες για την υγεία». Αυτό σημαίνει ότι ο αποχρωματισμός μπορεί να καταναλωθεί.
Από πού προέρχονται οι μωβ-μαύρες κηλίδες στις πατάτες;
Οι μαύρες κηλίδες προκαλούνται συνήθως από μηχανική καταπόνηση. «Αυτό μπορεί να συμβεί δηλαδή, αν οι πατάτες μετατοπιστούν ή αν πιεστούν», εξηγεί η Daniela Krehl. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι οι δυσμενείς συνθήκες αποθήκευσης. «Ειδικά όταν οι πατάτες αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 6 βαθμών, στεγνώνουν γρήγορα. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία τους και όσο περισσότερο καιρό αποθηκεύεται μια πατάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει μαύρες κηλίδες». Η δροσερή, σκοτεινή και ξηρή αποθήκευση ελαχιστοποιεί την αλλοίωση.
Πότε οι πατάτες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία;
Ωστόσο, αν οι πατάτες αναπτύξουν μακρόστενους βλαστούς, πράσινες κηλίδες ή «μάτια», θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στο καθάρισμα. Οι «πράσινες» πατάτες που αναπτύσσουν βλαστούς περιέχουν το δηλητηριώδες αλκαλοειδές σολανίνη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό. Επομένως, οι πράσινες κηλίδες πρέπει να αφαιρούνται σωστά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάποσης σολανίνης», εξηγεί η Daniela Krehl στο Öko-Test. Επιπλέον, επειδή σολανίνη είναι υδατοδιαλυτή και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα, το νερό μαγειρέματος από τις πατάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλο λόγο!