Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στεροειδή σε σολομό: Ειδοποίηση στο RASFF για μολυσμένο δείγμα – Τι απαντά ο εμπορικός οργανισμός του τομέα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτεροειδή σε σολομό: Ειδοποίηση στο RASFF για μολυσμένο δείγμα - Τι απαντά ο εμπορικός οργανισμός του τομέα
spot_img

Μολυσμένο δείγμα ή παραπληροφόρηση;

Μια αναφορά από τη Γαλλία προς το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF) για την ανίχνευση στεροειδών σε δείγμα σκωτσέζικου σολομού που εξήχθη στη χώρα, προκάλεσε αντιδράσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Παρότι η είδηση ήρθε στο φως πρόσφατα μέσω της εφημερίδας Herald on Sunday, το περιστατικό αφορά έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

- Advertisement -

Η Salmon Scotland, εμπορικός οργανισμός του τομέα, απέρριψε τους ισχυρισμούς για χρήση στεροειδών, αποδίδοντας το θετικό αποτέλεσμα σε πιθανή μόλυνση του δείγματος. Όπως διευκρινίζει, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα πριν και μετά από αυτό το περιστατικό δεν ανίχνευσαν ίχνη των ουσιών, ενισχύοντας το ενδεχόμενο σφάλματος.

«Δεν χρησιμοποιούνται στεροειδή στην παραγωγή σολομού σκωτσέζικης εκτροφής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση τέτοιων ουσιών για την ενίσχυση της ανάπτυξης ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό είναι απολύτως παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υπόθεση έχει λάβει πολιτική και δημοσιογραφική διάσταση, καθώς η δημοσιοποίηση του περιστατικού έγινε μετά από πληροφορίες που διέρρευσε ο γνωστός πολέμιος της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας, Don Staniford. Παρ’ όλα αυτά, η επίσημη έρευνα των Food Standards Scotland δεν κατέδειξε καμία ένδειξη παράτυπης χρήσης στεροειδών.

Ο οργανισμός Salmon Scotland, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Fish Farming Expert, ανέφερε ότι ακόμη και η πιθανότητα φυσικής παρουσίας στεροειδών στο ψάρι είναι θεωρητικά υπαρκτή, αλλά εξαιρετικά απίθανη να ευθύνεται για το αποτέλεσμα της γαλλικής δοκιμής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα