Μολυσμένο δείγμα ή παραπληροφόρηση;
Μια αναφορά από τη Γαλλία προς το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF) για την ανίχνευση στεροειδών σε δείγμα σκωτσέζικου σολομού που εξήχθη στη χώρα, προκάλεσε αντιδράσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Παρότι η είδηση ήρθε στο φως πρόσφατα μέσω της εφημερίδας Herald on Sunday, το περιστατικό αφορά έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.
Η Salmon Scotland, εμπορικός οργανισμός του τομέα, απέρριψε τους ισχυρισμούς για χρήση στεροειδών, αποδίδοντας το θετικό αποτέλεσμα σε πιθανή μόλυνση του δείγματος. Όπως διευκρινίζει, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα πριν και μετά από αυτό το περιστατικό δεν ανίχνευσαν ίχνη των ουσιών, ενισχύοντας το ενδεχόμενο σφάλματος.
«Δεν χρησιμοποιούνται στεροειδή στην παραγωγή σολομού σκωτσέζικης εκτροφής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση τέτοιων ουσιών για την ενίσχυση της ανάπτυξης ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό είναι απολύτως παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπόθεση έχει λάβει πολιτική και δημοσιογραφική διάσταση, καθώς η δημοσιοποίηση του περιστατικού έγινε μετά από πληροφορίες που διέρρευσε ο γνωστός πολέμιος της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας, Don Staniford. Παρ’ όλα αυτά, η επίσημη έρευνα των Food Standards Scotland δεν κατέδειξε καμία ένδειξη παράτυπης χρήσης στεροειδών.
Ο οργανισμός Salmon Scotland, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Fish Farming Expert, ανέφερε ότι ακόμη και η πιθανότητα φυσικής παρουσίας στεροειδών στο ψάρι είναι θεωρητικά υπαρκτή, αλλά εξαιρετικά απίθανη να ευθύνεται για το αποτέλεσμα της γαλλικής δοκιμής.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.