Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το “ολικό πτητικό βασικό άζωτο” και γιατί ανακαλούνται κρέας και ψάρια που το περιέχουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι το "ολικό πτητικό βασικό άζωτο" και γιατί ανακαλούνται κρέας και ψάρια που το περιέχουν
spot_img

Οι απαραίτητες απαντήσεις για τον σημαντικό δείκτη προσδιορισμού φρεσκάδας σε κρέας ή ψάρια.

Σήμερα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε την ανάκληση φιλέτο μπακαλιάρου, λόγω παρουσίας Ολικού πτητικού βασικού αζώτου πάνω απο το όριο ασφαλείας και συνέστησε στους καταναλωτές ή να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης. Και τον Φεβρουάριο του 2023 τα θαλασσινά προϊόντα Geisha, και συγκεκριμένα οι Geisha Medium Shrimp, ανακλήθηκαν από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα Walmart και Safeway, λόγω ανησυχιών για αλλοίωση. Η ανάκληση δρομολογήθηκε ως προληπτικό μέτρο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των καταναλωτών καθώς ανιχνεύτηκε Ολικό πτητικό βασικό άζωτο. Τι είναι όμως αυτή η ουσία και γιατί ανακαλούνται τα προϊόντα που την περιέχουν;

Το ολικό πτητικό βασικό άζωτο (TVB-N) είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στην επιστήμη των τροφίμων και στον ποιοτικό έλεγχο για την αξιολόγηση της φρεσκάδας και της αλλοίωσης των ψαριών, των θαλασσινών και άλλων ευπαθών προϊόντων.

Είναι ένας δείκτης της παρουσίας πτητικών ενώσεων, κυρίως αμινών, που απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών και τη βακτηριακή αποσύνθεση. Το TVB-N αντιπροσωπεύει τη συνολική ποσότητα πτητικών αζωτούχων ενώσεων, όπως η αμμωνία και οι αμίνες, που απελευθερώνονται λόγω της αποδόμησης των πρωτεϊνών.

Εφαρμογή του TVB-N στη βιομηχανία κρέατος

Το ολικό πτητικό βασικό άζωτο, όταν μετριέται στο κρέας, ευθυγραμμίζεται συνήθως με άλλους βιοδείκτες αλλοίωσης (π.χ. συνάρτηση της διάρκειας, της θερμοκρασίας, της συσκευασίας κ.λπ.).

Το TVB-N παράγεται από την αποικοδόμηση πρωτεϊνών και αμινών, συγκεκριμένα, Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, τριμεθυλαμίνη, διμεθυλακεταμίδιο και φορμαλδεΰδη, καθώς και από την απαμίνωση νουκλεοτιδίων αδενίνης. Τα μονοπάτια σχηματισμού του σχετίζονται με τη δραστηριότητα ενδογενών ενζύμων και βακτηρίων αλλοίωσης σε μεθυλιωμένες αμίνες.

Κατά συνέπεια, η περιεκτικότητα σε TVB-N συχνά αυξάνεται με τη διάρκεια αποθήκευσης του κρέατος και η αύξηση αυτή ευθυγραμμίζεται με άλλες. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές δεν είναι πάντα συνεπείς, καθώς υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις για τα όρια TVB-N για τη φρεσκάδα του κρέατος.

Εφαρμογή του TVB-N στη βιομηχανία θαλασσινών

Η δοκιμή ολικού πτητικού βασικού αζώτου χρησιμοποιείται κυρίως για την αξιολόγηση της φρεσκάδας και της αλλοίωσης των θαλασσινών, ιδίως των ψαριών. Πρόκειται για μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο στη βιομηχανία θαλασσινών. Η μέτρηση TVB-N βοηθά στον προσδιορισμό του βαθμού διάσπασης των πρωτεϊνών και της βακτηριακής αποσύνθεσης στα ψάρια, που αποτελούν δείκτες φρεσκάδας.

Ορισμένα προϊόντα θαλασσινών που υποβάλλονται σε δοκιμή TVB-N περιλαμβάνουν:

  • Ψάρια (όπως σολομός, τόνος, μπακαλιάρος, σκουμπρί κ.λπ.)
  • Οστρακοειδή (όπως γαρίδες, καβούρια, αστακοί, χτένια κ.λπ.)
  • Μαλάκια (όπως κυδώνια, στρείδια, μύδια κ.λπ.)
  • Άλλα θαλασσινά (όπως καλαμάρια, χταπόδια, φιλέτα ψαριών κ.λπ.)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο