Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;
Ροκανίδια, απαγορευμένα πρόσθετα, αδήλωτη πρωτεΐνη γάλακτος (η παρουσία της σε πατατάκια προκαλεί πολλά ερωτηματικά), άλλα αλλεργιογόνα που δεν αναγράφονται στην ετικέτα, πολύ αλάτι, καρκινογόνες ουσίες, και ψευδείς ισχυρισμοί, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που έχουν ανακληθεί πατατάκια από την αρχή του 2025, για να μην επεκταθούμε και σε όσες ανακλήσεις έχουν γίνει το 2024, για μόλυνση από σαλμονέλα, φυτοφάρμακα., καρκινογόνα ορυκτέλαια από τον εργοστασιακό εξοπλισμό, σπασμένα γυαλιά μπαλάκια του γκόλφ(!), καψαϊκίνη και πολλά άλλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούντα πατατάκια Ruffles – Γιατί είναι επικίνδυνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι 4 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Και σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από πατατάκια που πωλούνται σε 5 χώρες διότι περιέχουν καρκινογόνο ακρυλαμίδιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προκαλούν δυσκοιλιότητα τα αυγά; Τι λένε οι ειδικοί;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιρυτιδικοί οροί: Οι επώνυμες μάρκες που μπήκαν στο μικροσκόπιο και αποδείχθηκαν σκέτη κοροϊδία!
«Ενημερωθήκαμε από τον προμηθευτή μας ότι το προϊόν ενδέχεται να μην πληροί τις απαιτήσεις ποιότητας. Περιέχει ακρυλαμίδιο πέραν του νόμιμου ορίου. Η κατανάλωση αυτού του προϊόντος δεν ενέχει οξύ κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε υψηλές δόσεις» αναφέρει η ανακοίνωση. Τα σνακ που πωλούνται σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Βρετανία, είναι τα πατατάκια με ροζ αλάτι Snackgold Himalaya (δείτε φωτογραφία παρακάτω) με ημερομηνία Best Before 24-09-202 Κωδικός παρτίδας: 240924
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν πάει το μυαλό σας: Ο απίστευτος τρόπος για να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο για περισσότερο!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! Σχολικός φύλακας μόλυνε με σωματικά υγρά και προϊόντα καθαρισμού τα τρόφιμα που προορίζονταν για τους μαθητές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε τακτικά σπόρους Chia;
Τι γίνεται λοιπόν με αυτά τα δημοφιλή σνακ;
Οι πολλές ανακλήσεις επιβεβαιώνουν καταρχήν ότι τα πατατάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ παράγονται σε μεγάλες ποσότητες άρα αυξάνονται και οι πιθανότητες αστοχιών. Η παγκόσμια βιομηχανία σνακ πατατάκια αποτιμήθηκε σε 29.351,20 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 42.688,45 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031. Η πίεση υψηλής παραγωγής για να ικανοποιηθεί η παγκόσμια ζήτηση οδηγεί σε λάθη των παρασκευαστών μεταξύ των οποίων και εταιρείες κολοσσοί παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται συστήματα αυτοελέγχου για την ασφάλεια τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παραγγελίες Delivery: Οι σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστροναύτης της NASA σχεδίασε κύπελλο μηδενικής βαρύτητας για να απολαύσει τον καφέ του στο διάστημα (βίντεο)

Καρκινογόνο ακρυλαμίδιο
Τα πατατάκια, είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ακρυλαμίδιο τρόφιμα, με επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (μg/kg) σε ορισμένες μάρκες. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Η μακροχρόνια έκθεση σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο, ιδίως στα νεφρά και στο ενδοκρινικό σύστημα
Αποτελέσματα αναλύσεων σε 29 μάρκες πατατάκια που έγιναν τον Ιανουάριο του 2025 έδειξαν υψηλή ποσότητα καρκινογόνου ακρυλαμίδιο. Είναι σημαντικό ότι κίνδυνος από το ακρυλαμίδιο είναι μεγαλύτερος για τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ευρήματα που σχετίζονται με τη γονοτοξικότητα και σε πρόσφατες μελέτες, έχουν γίνει επίσης περαιτέρω συσχετίσεις μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν το ζήτημα. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ακρυλαμίδιο, όπως τα πατατάκια, ως μέτρο προφύλαξης., ενώ έχουν τεθεί και όρια παρουσίας της ουσίας σε πολλά τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
Ροκανίδια, μπάλες γκολφ, μεταλλικά κομμάτια και γυαλιά
Η επιμόλυνση των προϊόντων τροφίμων με ξένα σώματα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ως ξένο υλικό ορίζεται οποιαδήποτε μη τροφή, ξένα σώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό στον καταναλωτή και δεν αποτελούν συνήθως μέρος του τροφίμου. Ξένα σώματα μολύνουν και εντοπίζονται πολύ συχνά σε τρόφιμα και είναι από τις κορυφαίες αιτίες παραπόνων και καταγγελιών από τους καταναλωτές.
Τα μεγέθη (συνήθως) είναι πολύ μικρά και δεν γίνονται πάντα αντιληπτά από τους καταναλωτές. Ωστόσο στα πατατάκια είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί πχ ένα κομματάκι ξύλο γιατί δεν ενσωματώνεται στο τρόφιμο όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα σε ένα ψωμί ή σε μπισκότα. Συνεπώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν πιο εύκολα την απόφαση ανάκλησης για να προστατεύσουν τη φήμη τους.
Καρκινογόνα ορυκτέλαια
Tα MOAH είναι τοξικές προσμείξεις, με υποψία ότι είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν σε τρόφιμα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων,EFSA, αυτές οι ενώσεις ορυκτελαίων «μπορεί να είναι τόσο μεταλλαξιογόνες όσο και καρκινογόνες» και ορισμένες από αυτές προσδιορίζονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό των εργοστασίων κ.α. Μεγάλες εταιρείες έχουν κατηγορηθεί για ΜΟΑΗ στα προϊόντα τους. Τα ΜΟΑΗ δεν έχουν βρεθεί μόνο σε πατατάκια. Να θυμίσουμε το ελληνικό τυρί που ανακλήθηκε από σουπερμάρκετ σε πολλές χώρες της Ευρώπης λόγω ανίχνευσης ορυκτελαίων
Μη δηλωμένα αλλεργιογόνα
Όταν ένα αλλεργιογόνο δεν αναγράφεται στην ετικέτα, άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτό διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή τους αλλεργικής αντίδρασης. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεχώς ανακλήσεις σε πατατάκια λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου που σημαίνει λάθος στη συσκευασία. Αυτή η αστοχία μπορεί να αποδοθεί καταρχήν σε ανθρώπινο λάθος αλλά και στην πίεση παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Απαγορευμένα πρόσθετα
Οι ανακλήσεις σνακ πατατάκια λόγω απαγορευμένων πρόσθετων όπως το πρόσθετο E110 – Sunset Yellow FCF που χρησιμοποιείται ως χρωστική για να κάνει τα προϊόντα πορτοκαλί, επίσης απασχολούν τους καταναλωτές. Πριν από ένα μήνα η Ευρώπη ενημέρωσε για κίνδυνο από πατατάκια που περιέχουν το Ε 110, τον Σεπτέμβριο του 2024 οι Αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την ανάκληση τριών ειδών πατατάκια λόγω παρουσίας του πρόσθετου Ε 110 και το ίδιο έγινε εκείνες τις ημέρες και στην Τσεχία.
Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν συστατικά που δεν επιτρέπονται, αλλά γιατί μερικά συστατικά έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ αλλά επιτρέπονται σε τρίτες χώρες. Και όταν αυτά τα πατατάκια εισάγονται σε χώρες της ΕΕ αυτόματα θεωρούνται παράνομα και επιβλαβή .
Πολύ αλάτι
Εντύπωση όμως προκάλεσε και μία ανάκληση των τελευταίων ημερών. 60.000 σακουλάκια με πατατάκια αποσύρθηκαν από την αγορά επειδή το προϊόν περιέχει «υψηλότερη ποσότητα νατρίου από αυτή που αναφέρεται στην ετικέτα». Τα πατατάκια μπορεί να προκαλέσουν “προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία” δήλωσε ο FDA.
Συμπερασματικά, σε έναν κλάδο όπου η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών προσθέτει πίεση στις γραμμές παραγωγής, τα λάθη και οι αστοχίες είναι αναπόφευκτα. Από τη μία οι καταναλωτές επιζητούν ασφάλεια, από την άλλη κανένας (ή σχεδόν κανένας) παρασκευαστής δεν θέλει και δεν επιδιώκει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δώσουν σημασία στη γνώση των κινδύνων. Ο συνδυασμός ενός ευαισθητοποιημένου παρασκευαστή και ενός ενημερωμένου καταναλωτή είναι το κλειδί της μείωσης του ρίσκου σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.