Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες ανακλήσεις του ΕΦΕΤ σε τρόφιμα που βρέθηκε διοξείδιο του θείου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες ανακλήσεις του ΕΦΕΤ σε τρόφιμα που βρέθηκε διοξείδιο του θείου
spot_img

Aυξανόμενη παρουσία διοξειδίου του θείου σε καταναλωτικά αγαθά με πρόσφατες ανακλήσεις προϊόντων από τον ΕΦΕΤ.

Όπως σας είχε ενημερώσει το cibum τον Οκτώβριο του 2024, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση αποξηραμένου φλοιού κανέλας ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη, λόγω ανίχνευσης μη εγκεκριμένου πρόσθετου. Το προϊόν, προέλευσης Βιετνάμ, περιείχε διοξείδιο του θείου (Ε 220), ένα συντηρητικό με σοβαρές ενδείξεις επικινδυνότητας, ιδίως για άτομα με αλλεργίες στα θειώδη. Η κίνηση ήρθε έπειτα από ειδοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ακολουθώντας αντίστοιχη ανάκληση στην Κύπρο και κοινοποίηση σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

- Advertisement -

Η αντίδραση της αλυσίδας ήταν άμεση, με το προϊόν να αποσύρεται από την αγορά και τους σχετικούς ελέγχους να βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια την ευρύτερη χρήση του Ε 220 στη βιομηχανία τροφίμων και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια ασαφή ή απούσα επισήμανση.

Πρόσφατα, η Ελλάδα βρέθηκε στη λίστα των χωρών που διακινούν μη ασφαλή ζάχαρη. Η προειδοποίηση ήρθε από τη Γερμανία, έπειτα από εργαστηριακούς ελέγχους που εντόπισαν υπερβολικές ποσότητες διοξειδίου του θείου (έως και 186 mg/kg, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 40 mg/kg), χωρίς την απαραίτητη αναγραφή στην ετικέτα. Το προϊόν έχει ήδη αποσυρθεί σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Δανία.

Το RASFF χαρακτήρισε την υπόθεση ως «σοβαρό κίνδυνο», αναφέροντας ότι η ζάχαρη διακινείται σε τουλάχιστον 20 χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, αλλά και η Ταϊλάνδη.

Τι είναι το διοξείδιο του θείου και γιατί προκαλεί ανησυχία

Το Ε 220, γνωστό ως διοξείδιο του θείου, είναι ένα άχρωμο αέριο με έντονη οσμή, το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για τη διατήρηση χρώματος, φρεσκάδας και αποτροπής βακτηριακής ανάπτυξης σε τρόφιμα. Παρά τη γενική αναγνώριση ως ασφαλές, η ουσία αυτή έχει απαγορευτεί στη χρήση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τη δεκαετία του ’80 λόγω των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει, ιδίως σε άτομα με άσθμα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιούν διοξείδιο του θείου χωρίς να το δηλώνουν στις ετικέτες, αξιοποιώντας παραθυράκια στη νομοθεσία που επιτρέπουν τη μη αναγραφή του εφόσον η συγκέντρωση είναι κάτω από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Αυτό έχει οδηγήσει στην κρυφή χρήση της ουσίας μέσω τεχνικών όπως το μούλιασμα φρούτων σε θειώδη και ο βρασμός τους σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Το αποτέλεσμα είναι φρούτα με παραπλανητική εμφάνιση και γεύση, αλλά χαμηλότερη διατροφική αξία και για ευπαθείς ομάδες κίνδυνος για την υγεία. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα θειώδη σε τροφές για κατοικίδια ζώα μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θειαμίνης, μια κατάσταση που επηρεάζει ιδιαίτερα γάτες και σκύλους. Συμπτώματα όπως κατάθλιψη, απώλεια συντονισμού, διεσταλμένες κόρες και σπασμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αιφνίδιο θάνατο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα