Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τοξικό ρύζι από την Ιταλία – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήPicksNews LineΤοξικό ρύζι από την Ιταλία - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Περιέχει υψηλή ποσότητα καδμίου.

Η Ουγγαρία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, για υψηλή ποσότητα καδμίου σε ρύζι προέλευσης Ιταλίας. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές σύμφωνα με το RAFF είναι σοβαρός. Με μέγιστο επιτρεπτό όριο καδμίου τα 0,15 mg/Kg στο προϊόν εντοπίστηκε ποσότητα 0,26 mg/Kg.

Το ρύζι αποτελεί ένα βασικό αγαθό για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά συντελεί και στην πρόσληψη του 40-65% του συνόλου του καδμίου που απορροφά ο οργανισμός μας. Το μολυσμένο με κάδμιο ρύζι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων καθώς το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να  βλάψει τη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά. Η χρόνια έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα  νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται υψηλή ποσότητα καδμίου σε Ιταλικό ρύζι. Τον περασμένο Ιούλιο η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από βιολογικό Ιταλικό μακρύκοκκο ρύζι.

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης πρόσληψης καδμίου από το ρύζι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν πολλές τεχνικές, όπως η μεταφορά καθαρού χώματος στις καλλιέργειες ρυζιού, αλλαγές στη διαχείριση του νερού και η ανάμειξη μολυσμένου χώματος με βιοάνθρακες και ασβέστη. Τα τελευταία χρόνια η μειωμένη παρουσία καδμίου στο ρύζι αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες τροφίμων που προσπαθούν να δημιουργήσουν καινοτόμες γενετικές τεχνικές για την παραγωγή ποικιλιών ρυζιού που αποθηκεύουν λιγότερη ποσότητα του μετάλλου, καθώς και τεχνικές για τη μείωση της περιεκτικότητας Cd στο ρύζι μετά τη συγκομιδή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο