Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τοξικό ρύζι: Στρατηγικές μετριασμού της ποσότητας καδμίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤοξικό ρύζι: Στρατηγικές μετριασμού της ποσότητας καδμίου
spot_img

Το μολυσμένο με κάδμιο ρύζι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων.

Μια μεγάλη ποσότητα ρυζιού με υπερβολική περιεκτικότητα σε κάδμιο (Cd) υποβάλλεται σε επεξεργασία ετησίως, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί και να τοποθετηθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής επειδή θα προκαλέσει δευτερογενή ρύπανση. Πώς αντιμετωπίζουμε καλύτερα αυτό το τοξικό ρύζι; Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο IFT, από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων και της εξάλειψης της πείνας, η χρήση σύγχρονων φυσικών, χημικών και βιολογικών τεχνικών για τη μείωση της περιεκτικότητας Cd στο ρύζι μετά τη συγκομιδή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια είναι η καλύτερη πορεία δράσης. 

- Advertisement -

Σε αυτήν την ανασκόπηση, η μόλυνση, η χημική ειδογένεση και η κατανομή του Cd στο ρύζι αναλύονται και συζητούνται, όπως και οι μέθοδοι απομάκρυνσης του Cd από το ρύζι, συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρισης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων διαφόρων τεχνικών. Λόγω των περιορισμών της τρέχουσας τεχνολογίας, παρουσιάζονται συστάσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για την αφαίρεση του Cd από τους κόκκους του ρυζιού. Οι χημικές και βιολογικές μέθοδοι παράγουν υψηλότερους ρυθμούς αφαίρεσης Cd από τις φυσικές μεθόδους. Ωστόσο, περιορίζονται σε μικρής κλίμακας εργαστηριακές εφαρμογές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη βιομηχανική κλίμακα. Για την αποτελεσματική ασφαλή απομάκρυνση του Cd από τα τρόφιμα, η μικτή ζύμωση με βακτήρια γαλακτικού οξέος και μαγιά έχει καλές προοπτικές εφαρμογής. Ωστόσο, έχουν ελεγχθεί περιορισμένα στελέχη με υψηλούς ρυθμούς απομάκρυνσης Cd. Επιπλέον, η σύγχρονη βιοτεχνολογία έχει σπάνια εφαρμοστεί για τη μείωση των επιπέδων Cd ρυζιού. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή τεχνικών γενετικής μηχανικής για την ταχεία λήψη μικροοργανισμών με υψηλά ποσοστά απομάκρυνσης Cd στο ρύζι θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της μελλοντικής έρευνας. 

Για να διαβάσετε τη Μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα