Το oekotest έβαλε στο μικροσκόπιο 19 vegan λουκάνικα ανάμεσα τους και βιολογικά προϊόντα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φυτική βάση για τα τρόφιμα χωρίς κρέας είναι το σιτάρι, η σόγια ή τα μπιζέλια, ενώ μερικοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν επίσης λούπινα, ρύζι ή πατάτες.
Το oekotest έβαλε στο μικροσκόπιο 19 vegan λουκάνικα ανάμεσα τους και βιολογικά προϊόντα και κάποια από τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά απογοητευτικά.
- Δείτε ακόμη: Συναγερμός Κλάσης Ι για τα μολυσμένα αυγά – Επεκτείνεται η ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Μείγμα για κεφτεδάκια με μεταλλικά θραύσματα – Μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στα πεπτικά όργανα
Τα vegan λουκάνικα περιέχουν συστατικά ορυκτελαίων
Συγκεκριμένα, το εργαστήριο ανίχνευσε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH) σε επίπεδα ιδιαίτερα αυξημένα. Τα MOSH/MOSH συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό, στο ήπαρ, στον σπλήνα και στους λεμφαδένες. Δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέπειες έχει η πρόσληψη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το εντυπωσιακό είναι ότι και τα τρία προϊόντα που ανιχνεύτηκαν με MOSH/MOSH ξεπερνούν σαφώς την τιμή αναφοράς των έντεκα χιλιοστόγραμμων ανά κιλό, την οποία η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών και η Γερμανική Ένωση Τροφίμων συνέστησαν το 2022 για «βίγκαν και χορτοφαγικά τηγανητά προϊόντα που βασίζονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. vegan κιμάς, μπιφτέκια, παναρισμένα προϊόντα».
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούν την… ανάκληση για τους χουρμάδες με έντομα
- Δείτε ακόμη: Το κόλπο που θα μειώσει στο μισό το χρόνο μαγειρέματος της γαλοπούλας και θα την κάνει «λουκούμι»
Αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι
To εργαστήριο επίσης εντόπισε στα προϊόντα υπερβολικό αλάτι. Πάνω από τα μισά vegan λουκάνικα που δοκιμάστηκαν είναι πολύ αλμυρά . Η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι μεγαλύτερη από 1,7 τοις εκατό. Στη Φινλανδία, τα τρόφιμα που υπερβαίνουν αυτή την τιμή πρέπει από το νόμο να φέρουν ετικέτα που προειδοποιεί τους καταναλωτές για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι .
- Δείτε ακόμη: Είναι ασφαλές για κατανάλωση το σκόρδο που έβγαλε φύτρες;
- Δείτε επίσης: Το Ozempic μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια τύφλωση – Νέα μελέτη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερο από πέντε γραμμάρια αλάτι την ημέρα και ότι τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο γραμμάρια.
- Δείτε ακόμη: Μικροβιολόγος τροφίμων δίνει συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών
- Δείτε ακόμη: Υδροκυάνιο σε αλεύρι – Επείγουσα ανάκληση
Αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο
Ένα πακέτο vegan λουκάνικα από αυτά που συμμετείχαν στη δοκιμή περιείχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ιωδίου από το όριο που συνιστά η EFSA .
Αν και το ιώδιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, η τακτική κατανάλωση υπερβολικού ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του θυρεοειδούς . Επιπλέον, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), τα προϊόντα που παράγονται από φύκια με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο θα πρέπει να φέρουν αντίστοιχη προειδοποίηση . Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα vegan λουκάνικα.
- Δείτε ακόμη: Νέα ανάκληση τροφής για γάτες – Κίνδυνος οξείας δηλητηρίασης
- Δείτε ακόμη: To συνδικάτο των Starbucks κατηγορεί την εταιρεία για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές και απεργεί μέσα στις γιορτές
Και άλλα αμφίβολα συστατικά
Επιπλέον, οι επιστήμονες εντόπισαν και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά στα vegan λουκάνικα:
- Χλωρικό: Η ουσία μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα μέσω καθαριστικών ή απολυμαντικών παραγόντων και ενδεχομένως να επηρεάσει τον θυρεοειδή.
- Carrageenan/Euchema algae: Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται ως πυκνωτικά. Είναι ύποπτες για πρόκληση αλλεργιών. Σε μελέτες σε ζώα, η καραγενάνη έχει δείξει αρνητικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Αρωματικά πρόσθετα: Τα αρώματα προστίθενται στα τρόφιμα για να αντισταθμίσουν τις διαφορές στην ποιότητα των πρώτων υλών και να τυποποιήσουν τα προϊόντα.
Τι γεύση έχουν τα vegan ψητά λουκάνικα;
Εκπαιδευμένοι εξεταστές αξιολόγησαν την γεύση των λουκάνικων και διαπίστωσαν έλλειψη συνοχής.
Κρέας εναντίον vegan: διατροφικές αξίες υπό έλεγχο
- Λίπος: Τα βέγκαν λουκάνικα περιέχουν σχεδόν πάντα λιγότερα λιπαρά από τα ζωικά αντίστοιχα. Προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια – στη δοκιμή κυρίως ηλιέλαιο και κραμβέλαιο.
- Πρωτεΐνη: Τα προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μεγαλύτερη από 20 τοις εκατό ενέργειας μπορούν να ονομαστούν «πλούσια σε πρωτεΐνη». Η μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των vegan λουκάνικων είναι συγκρίσιμη με αυτή των λουκάνικων κρέατος και είναι ακόμη υψηλότερη για τα βιολογικά προϊόντα της δοκιμής.
- Σίδηρος: Το κρέας θεωρείται πηγή σιδήρου. Μια δίαιτα χωρίς κρέας απαιτεί άλλες πηγές. Σύμφωνα με την DGE, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 10 έως 15 mg σιδήρου την ημέρα και τα παιδιά 8 έως 10 mg σιδήρου την ημέρα. Τα vegan λουκάνικα στο τεστ περιέχουν κατά μέσο όρο 2,2 mg ανά 100 γραμμάρια Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί καλύτερα τον σίδηρο από τα φυτικά τρόφιμα.
- Φυτικές ίνες: Ορισμένα vegan λουκάνικα διαφημίζονται ως πηγή φυτικών ινών. Αλλά δεν πρέπει να σας τυφλώνουν τα ενίοτε υψηλά επίπεδα. Δεν προέρχονται από συστατικά υψηλής ποιότητας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ή λαχανικά, αλλά από πηκτικά, μίσχο σιταριού ή ίνες εσπεριδοειδών.