Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Άσχημα” φρούτα: Οπωροπώλης τα προσφέρει σε ευπαθείς οικογένειες

ΑρχικήΝέα“Άσχημα” φρούτα: Οπωροπώλης τα προσφέρει σε ευπαθείς οικογένειες
spot_img

cibum team

Ξημερώματα στη Βασιλέως Ηρακλείου, μια ανάσα από τα «Λουλουδάδικα». Ο Νίκος Σταματίου, ιδιοκτήτης οπωροπωλείου, ετοιμάζει τη βιτρίνα του. Ξεχωρίζει τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά και τα τοποθετεί σε μια σακούλα την οποία αφήνει απέναντι από το κατάστημα του, πάνω σε ένα παγκάκι. Πρόκειται για μία καθημερινή συνήθεια, που ακολουθεί πιστά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει να γεμίσουν το τραπέζι τους, αξιοπρεπείς συμπολίτες του, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Κάνω απλά αυτό που νιώθω», αναφέρει ο Νίκος Σταματίου και εξηγεί πως, «είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους να ανοίγουν τον κάδο και να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια. Έχω δει ακόμα και καλοντυμένους με κουστούμι, αξιοπρεπείς και μεγάλης ηλικίας. Δεν ένιωθα καλά να τα δίνω στους ίδιους και έτσι σκέφτηκα να τα αφήνω στο παγκάκι και να τα παίρνουν μόνοι τους».

«Μια ματιά και ένα χαμόγελο ευχαρίστησης είναι η ανταμοιβή μου»

Οι περισσότεροι, όπως λέει, είναι άνθρωποι που γνωρίζει και ζουν στην περιοχή. Η σχέση μεταξύ τους δυναμώνει καθημερινά και αποτυπώνεται σε μια ματιά, σε ένα χαμόγελο ευχαρίστησης. «Είναι αυτές οι στιγμές, όταν παίρνουν τη σακούλα, άλλες φορές με κοιτάνε και χαμογελάνε, άλλες μου κλείνουν το μάτι και αρκετές φορές δεν βλέπω καν ποιος τα παίρνει. Απλά κοιτάζω στο σημείο οπού τα αφήνω και λείπουν. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που νιώθω, δεν θέλω τίποτα άλλο».

«Αρχικά, όταν τους έβλεπα στους κάδους, τους πήγαινα εγώ τη σακούλα με τα λαχανικά, έβλεπα όμως ότι ντρεπόντουσαν και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τους φέρνω σε δύσκολη θέση», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου και συνεχίζει, «έτσι αποφάσισα να βάζω σε σακούλες καθημερινά, μπανάνες, ντομάτες, αγγούρια, πεπόνια, μήλα, ότι έχω φρούτα και λαχανικά που δεν μου αρέσουν στην όψη και να τις αφήνω απέναντι στο παγκάκι. Αυτοί που πρέπει, το γνωρίζουν πλέον και έρχονται να τα πάρουν».

«Το τελευταίο διάστημα, ευτυχώς φαίνεται ότι είναι καλύτερα τα πράγματα», αναφέρει με ανακούφιση ο κ. Σταματίου και διευκρινίζει ότι, «όποια προϊόντα δεν θέλω να τα τοποθετήσω στη βιτρίνα μου, δε σημαίνει ότι δεν είναι και καλά, δεν είναι χαλασμένα, απλά εξωτερικά δεν είναι πολύ όμορφα και αντί να τα πετάω, τα προσφέρω σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα