Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
6.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το Κυπριακό φαγητό που ψηφίστηκε ως το καλύτερο

ΑρχικήΝέαΑυτό είναι το Κυπριακό φαγητό που ψηφίστηκε ως το καλύτερο
spot_img

Ποιο φαγητό έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τους χρήστες του Taste Atlas.

Πριν από ένα μήνα, είχαμε στο cibum ένα άρθρο για το «χειρότερο κυπριακό φαγητό». Το σιάμισιη, το παραδοσιακό γλυκό με σιμιγδάλι και άρωμα γιορτής, βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς πλατφόρμας TasteAtlas, κατακτώντας -δυστυχώς- την τελευταία θέση.

- Advertisement -

Πώς, όμως, αποφασίζεται ποιο φαγητό είναι το χειρότερο; Και, αν το γλυκό αυτό θεωρείται «αποτυχημένο», ποιο πιάτο κερδίζει τις καρδιές όλων στην Κύπρο;

Το TasteAtlas, μια παγκόσμια πλατφόρμα που χαρτογραφεί γεύσεις και παραδόσεις, διεξάγει ετήσιες ψηφοφορίες στις οποίες συμμετέχουν λάτρεις του φαγητού από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα, φυσικά, βασίζονται σε προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικές εμπειρίες ή ακόμη και τη δημοφιλία ενός πιάτου διεθνώς.

Η γνωστή Κύπρια σεφ και συγγραφέας μαγειρικής, Λούλλα Άστιν, σχολίασε με χιούμορ: «Ποτέ δεν ψήφισα στο TasteAtlas – ούτε καν το γνώριζα! Αγαπώ το σιάμισιη γιατί μου θυμίζει τα πανηγύρια της παιδικής μου ηλικίας. Ίσως σήμερα να φαίνεται παλιομοδίτικο ή να ευθύνεται το σιμιγδάλι, που δεν είναι πλέον δημοφιλές».

Όσο το σιάμισιη παλεύει με τη φήμη του, το κλέφτικο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Αυτό το αργοψημένο αρνί, με την πλούσια, μεστή γεύση, αγαπιέται από ντόπιους και επισκέπτες. Το όνομά του προέρχεται από τους κλέφτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν κρυφά το κρέας τους υπόγεια.

Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με το TasteAtlas, βρίσκεται η σουβλά, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λυσιώτικη, ενώ ακολουθούν το κεφαλοτύρι, η σεφταλιά και το χαλούμι στην πέμπτη θέση.

Η κυπριακή κουζίνα, όπως σημειώνει η Λούλλα Άστιν, είναι ένας πολιτισμικός καμβάς. «Η Κύπρος ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών. Από τους Έλληνες και τους Τούρκους έως τις μεσανατολικές επιρροές, πήραμε γεύσεις και τις κάναμε δικές μας».

Η φετινή κατάταξη φέρνει την κυπριακή κουζίνα στην 50ή θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις γεύσεις της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Καρολίνα Ορφανίδου από το γαστρονομικό εγχείρημα Cypriotness, «Η ουσία της κυπριακής κουζίνας δεν είναι το φαγητό καθαυτό, αλλά η φιλοξενία που το συνοδεύει. Το κυπριακό τραπέζι είναι πάντα ανοιχτό, με μια επιπλέον καρέκλα για όποιον χτυπήσει την πόρτα».

https://cyprus-mail.com/2025/02/15/what-is-cyprus-most-loved-food

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το κλέφτικο δεν εχει καμια σχέση με τους αρματωλους και τους κλεφτες της Ελληνικης Επαναστασης του 21, αλλα στους ζωοκλεφτες που τυλιγαν το κρεας στο τομαρι του ζωου και το εψηναν σε λακκο που εσκαβαν αναβαν μεσα ξυλα και γινονταν κάρβουνα οπου το εβαζαν μέσα και το σκεπαζαν με χωμα. Το αφηναν εκει και με την πρωτη ευκαιρία που ειχαν το ξεθαβαν για να φανε. Σας ευχαριστω πολυ. Με εκτιμηση Παναγιωτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα