Ποιο φαγητό έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τους χρήστες του Taste Atlas.
Πριν από ένα μήνα, είχαμε στο cibum ένα άρθρο για το «χειρότερο κυπριακό φαγητό». Το σιάμισιη, το παραδοσιακό γλυκό με σιμιγδάλι και άρωμα γιορτής, βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς πλατφόρμας TasteAtlas, κατακτώντας -δυστυχώς- την τελευταία θέση.
Πώς, όμως, αποφασίζεται ποιο φαγητό είναι το χειρότερο; Και, αν το γλυκό αυτό θεωρείται «αποτυχημένο», ποιο πιάτο κερδίζει τις καρδιές όλων στην Κύπρο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε και αποθηκεύετε τα παντζάρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής κατήγγειλε συσκευασμένο καλαμπόκι – Για σοβαρό κίνδυνο ενημέρωσε το RASFF
Το TasteAtlas, μια παγκόσμια πλατφόρμα που χαρτογραφεί γεύσεις και παραδόσεις, διεξάγει ετήσιες ψηφοφορίες στις οποίες συμμετέχουν λάτρεις του φαγητού από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα, φυσικά, βασίζονται σε προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικές εμπειρίες ή ακόμη και τη δημοφιλία ενός πιάτου διεθνώς.
Η γνωστή Κύπρια σεφ και συγγραφέας μαγειρικής, Λούλλα Άστιν, σχολίασε με χιούμορ: «Ποτέ δεν ψήφισα στο TasteAtlas – ούτε καν το γνώριζα! Αγαπώ το σιάμισιη γιατί μου θυμίζει τα πανηγύρια της παιδικής μου ηλικίας. Ίσως σήμερα να φαίνεται παλιομοδίτικο ή να ευθύνεται το σιμιγδάλι, που δεν είναι πλέον δημοφιλές».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 100 ασθενείς από τροφική δηλητηρίαση σε οίκους ευγηρίας
Όσο το σιάμισιη παλεύει με τη φήμη του, το κλέφτικο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Αυτό το αργοψημένο αρνί, με την πλούσια, μεστή γεύση, αγαπιέται από ντόπιους και επισκέπτες. Το όνομά του προέρχεται από τους κλέφτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν κρυφά το κρέας τους υπόγεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρώγεται το βούτυρο καριτέ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το έξυπνο κόλπο που διατηρεί φρέσκο το σκόρδο για εβδομάδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος είναι ο δίδυμος αδελφός του Ντέιβιντ Μπέκαμ
Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με το TasteAtlas, βρίσκεται η σουβλά, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λυσιώτικη, ενώ ακολουθούν το κεφαλοτύρι, η σεφταλιά και το χαλούμι στην πέμπτη θέση.
Η κυπριακή κουζίνα, όπως σημειώνει η Λούλλα Άστιν, είναι ένας πολιτισμικός καμβάς. «Η Κύπρος ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών. Από τους Έλληνες και τους Τούρκους έως τις μεσανατολικές επιρροές, πήραμε γεύσεις και τις κάναμε δικές μας».
Η φετινή κατάταξη φέρνει την κυπριακή κουζίνα στην 50ή θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις γεύσεις της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Καρολίνα Ορφανίδου από το γαστρονομικό εγχείρημα Cypriotness, «Η ουσία της κυπριακής κουζίνας δεν είναι το φαγητό καθαυτό, αλλά η φιλοξενία που το συνοδεύει. Το κυπριακό τραπέζι είναι πάντα ανοιχτό, με μια επιπλέον καρέκλα για όποιον χτυπήσει την πόρτα».
https://cyprus-mail.com/2025/02/15/what-is-cyprus-most-loved-food
Το κλέφτικο δεν εχει καμια σχέση με τους αρματωλους και τους κλεφτες της Ελληνικης Επαναστασης του 21, αλλα στους ζωοκλεφτες που τυλιγαν το κρεας στο τομαρι του ζωου και το εψηναν σε λακκο που εσκαβαν αναβαν μεσα ξυλα και γινονταν κάρβουνα οπου το εβαζαν μέσα και το σκεπαζαν με χωμα. Το αφηναν εκει και με την πρωτη ευκαιρία που ειχαν το ξεθαβαν για να φανε. Σας ευχαριστω πολυ. Με εκτιμηση Παναγιωτης