Έκθεση της Morgan Stanley για τις νέες απαιτήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τον γηράσκων πληθυσμό.
Η πρόοδος στην ιατρική και την τεχνολογία έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως: Από το 1950 έχει αυξηθεί περισσότερο από 54%, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, και το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχει διπλασιαστεί σε περίπου 10% του πληθυσμού την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley με πολύ περισσότερα χρήματα για δαπάνη και αυξημένη εστίαση στην ευεξία, την προληπτική υγεία και την αυτοφροντίδα, αυτός ο γηράσκων πληθυσμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που ευθυγραμμίζονται με αυτές τις τάσεις.
«Πέρα από τις οικονομικές, δημογραφικές και πολιτικές επιπτώσεις, αναμένουμε ότι τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης των ηλικιωμένων θα μπορούσαν να ωθήσουν την αύξηση των πωλήσεων για τις βασικές εταιρείες καταναλωτών, ιδιαίτερα την ιατρική διατροφή, την υγεία των καταναλωτών και την ενεργό διατροφή» λέει η Sarah Simon, η οποία καλύπτει τα βασικά είδη ευρωπαίων καταναλωτών για την Morgan Stanley Research.
Ιατρική διατροφή
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ιατρική διατροφή περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων θεραπειών—όπως συμπληρώματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σχεδιασμένα για ηλικιωμένους ή καρκινοπαθείς ή εξειδικευμένα προϊόντα. Ωστόσο, ενώ οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν ιατρικές διατροφικές λύσεις όλο και πιο συχνά, μόνο ένας στους τρεις ασθενείς στην Ευρώπη λαμβάνει αυτήν τη στιγμή αυτού του είδους τη θεραπεία. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές προβλέπουν ανάπτυξη της αγοράς έως και 7% μεσοπρόθεσμα, καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να γερνάει και ο υποσιτισμός και η συχνότητα των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η αγορά καταναλωτικών προϊόντων υγείας ήταν ιστορικά ανθεκτική ακόμη και σε περιόδους οικονομικής πίεσης και αυξάνεται περίπου 5% ετησίως παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα όπως βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα , οδοντιατρική φροντίδα και θεραπείες κρυολογήματος και γρίπης.
Στην Ευρώπη, οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτός ο υποτομέας θα ξεπεράσει τους άλλους βασικούς κλάδους τους επόμενους 12 μήνες, ενισχυόμενος από τη γενική τάση για υγεία και ευεξία και από μακροβιότερους καταναλωτές με υψηλότερες δαπάνες.
Ενεργητική διατροφή
Η υποκατηγορία της ενεργητικής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει προϊόντα που σχετίζονται με πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής και προβιοτικά, επωφελείται καθώς η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο της υγιεινής διατροφής στη διαδικασία γήρανσης έχει αυξηθεί. Πολλές κυβερνήσεις και εθνικοί οργανισμοί υγείας προωθούν τώρα την αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών ως έναν από τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής στους ενήλικες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Επίσης ιδιαίτερης σημασίας για τους ηλικιωμένους είναι η σχέση μεταξύ, της υγείας του εντέρου και των διαφόρων ασθενειών είναι. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει το μικροβίωμα του εντέρου και τα προβιοτικά καθώς σχετίζονται με την άνοια.
«Η υποκατηγορία πρωτεϊνών αυξάνεται κατά μέσο όρο με μεσαία έως υψηλά μονοψήφια ποσοστά ετησίως, ενώ η αγορά προϊόντων που σχετίζονται με πρωτεΐνες έχει αυξηθεί κατά 10% ετησίως από το 2009, καθιστώντας την ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα των βασικών καταναλωτών», λέει η Σάιμον. «Οι προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μεταξύ των ηλικιωμένων θα πρέπει να θέσουν αυτόν τον υποτομέα για περαιτέρω ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».
Επιπλέον, οι καταναλωτές στρέφονται σε συμπληρώματα ή τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά, όπως kimchi, kombucha ή γιαούρτι, για να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν το μικροβίωμα. Οι εταιρείες που διαθέτουν υπάρχοντα προϊόντα, μερίδιο αγοράς και αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας μεταξύ των καταναλωτών θα έχουν πλεονέκτημα καθώς αυτή η υποκατηγορία μεγαλώνει.