Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: “Εμφύλιος” στη Γερουσία της Αυστραλίας για την επισήμανση των εναλλακτικών πρωτεϊνών

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: "Εμφύλιος" στη Γερουσία της Αυστραλίας για την επισήμανση των εναλλακτικών πρωτεϊνών
spot_img

Τα φυτικά τρόφιμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν λέξεις όπως “βόειο κρέας” και “κοτόπουλο“, ούτε να χρησιμοποιούν εικόνες ζώων στη συσκευασία, σύμφωνα με συστάσεις έρευνας της Γερουσίας στην Αυστραλία.

Από τον Ιούνιο, μια έρευνα της Γερουσίας υπό την ηγεσία της γερουσιαστή των Queensland Nationals, Susan McDonald, διερευνά την επισήμανση των μη ζωικών πρωτεϊνών στους τομείς του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η έρευνα συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον από αγρότες, κτηνοτροφικές ομάδες, εταιρείες φυτικών τροφίμων και χορτοφαγικές ομάδες, με περισσότερα από 200 άτομα και ομάδες να υποβάλουν παρατηρήσεις.

Στην τελική έκθεσή της, η οποία εκδόθηκε την Πέμπτη, η έρευνα πραγματοποίησε εννέα συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για την επισήμανση των προϊόντων με φυτικές πρωτεϊνες.

Συνέστησε επίσης την ανάπτυξη ενός εθνικού προτύπου για τον περιορισμό της χρήσης «σημάτων κατηγορίας κρέατος» σε ζωικά πρωτεϊνούχα προϊόντα.

“Συμβουλεύουμε ότι μια τρέχουσα αναθεώρηση του Νόμου που πραγματοποιείται για τα πρότυπα τροφίμων σε Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία, περιλαμβάνει επίσης την αντιστροφή της άδειας για τα μη γαλακτοκομικά γάλατα φυτικών πρωτεϊνών, ως προς τη χρήση περιγραφικών λέξεων με ζώα”, δήλωσε η γερουσιαστής McDonald στο ABC net.

“Συνιστούμε επίσης στην Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών να ενεργήσει σχετικά με τις ανησυχίες ότι οι φυτικές πρωτεΐνες τοποθετούνται πολύ κοντά στις ζωικές πρωτεΐνες στα καταστήματα”.

Ο γερουσιαστής McDonald είπε ότι η έκθεση συνέστησε επίσης την υποστήριξη της αναδυόμενης βιομηχανίας φυτικών πρωτεϊνών.

“Οι αυστραλιανοί αγρότες οσπρίων και λαχανικών, μπορούν να αξιοποιήσουν την αγορά φυτικών πρωτεϊνών, οπότε δεν έχει νόημα για τους ανθρώπους να σκέφτονται πως αυτή την έρευνα έχει στόχο με κάποιο τρόπο να σακατέψει αυτή τη βιομηχανία ή να επιτεθεί σε vegans και χορτοφάγους.

“Το μόνο που προτείνουμε είναι ότι, όπως έκαναν οι κατασκευαστές μαργαρίνης επιλέγοντας ένα όνομα που δεν περιείχε βούτυρο, οι έμποροι φυτικών πρωτεϊνών να βρουν τρόπους να προωθήσουν τα προϊόντα τους χωρίς να εμπορεύονται ονόματα ζώων και εικόνες.

“Το ίδιο ισχύει και για το καλλιεργημένο κρέας. Όταν αυτό τελικά φτάσει στην αγορά, πρέπει να είναι σαφώς διακριτό από το κρέας που καλλιεργείται σε paddock, γι ‘αυτό συνιστούμε στην κυβέρνηση να εμπλακεί τώρα στη νομοθετική ρύθμιση των ορισμών του κρέατος”.

Ο ανεξάρτητος πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κόκκινου Κρέατος (RMAC) Τζον ΜακΚίλοπ χαιρέτισε την έκθεση, αναφέροντας ότι οι συστάσεις θα βοηθήσουν στην “αποκατάσταση της αλήθειας στην επισήμανση”.

“Οι συστάσεις δικαιώνουν την μακροχρόνια άποψη της βιομηχανίας ότι απαιτούνται ελάχιστα ρυθμιζόμενα πρότυπα για να απαγορευτούν στους κατασκευαστές φυτικών πρωτεϊνών να αναφέρονται σε παραδοσιακές ζωικές πρωτεΐνες όπως το βόειο κρέας, το αρνί και η κατσίκα και να χρησιμοποιούν εικόνες ζωικού κεφαλαίου σε συσκευασίες φυτικών πρωτεϊνών ή σε υλικά εμπορίας“.

Οι Πράσινοι αμφισβητούν την εγκυρότητα της έρευνας

Ο γερουσιαστής των Πρασίνων Πίτερ Γουίς-Γουίλσον, ο οποίος ήταν μέλος της έρευνας, εξέδωσε μια διαφωνούσα έκθεση η οποία απέρριψε όλες τις συστάσεις εκτός από δύο και αμφισβήτησε την “εγκυρότητα της έρευνας ως κατάλληλη χρήση του χρόνου, των πόρων και των χρημάτων της δημόσιας υπηρεσίας”.

“Κατά τη διάρκεια της έρευνας, δεν παρουσιάστηκαν αξιόπιστα ποσοτικά στοιχεία που να καταδεικνύουν συστημικό πρόβλημα με την τρέχουσα επισήμανση των φυτικών προϊόντων”.

Το Συμβούλιο Εναλλακτικών Πρωτεϊνών είχε υποστηρίξει ότι η έρευνα πλαισιώθηκε με τρόπο που αναζωπύρωσε μια ψευδή αφήγηση, ότι οι αναδυόμενοι πρωτεϊνικοί τομείς στην Αυστραλία αποδυναμώνουν τους συμβατικούς πρωτεϊνικούς τομείς.

Ανέφερε ότι η διαμόρφωση νέων πρωτεϊνικών βιομηχανιών ως απειλή για τις συμβατικές ήταν λανθασμένη και βάλλει τους αγρότες και τις κοινότητες που θα ωφελούνταν από την ανάπτυξη του τομέα των φυτικών πρωτεϊνών.

Το συμβούλιο αναφέρει ότι τα φυτικά κρέατα αποτελούν αυξανόμενη κατηγορία τροφίμων ως απόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρακινούνται να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο