Το Εφετείο έκρινε ότι η λέξη «γάλα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης που προέρχονται από τη «φυσιολογική έκκριση του μαστού»
Το Vegan εναλλακτικό γάλα από βρώμη της Oatly δεν μπορεί πλέον να αποκαλεί τα προϊόντα της γάλα, αποφάσισαν Βρετανοί δικαστές. Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου η λέξη γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης – αυτά που προέρχονται από τη «φυσιολογική έκκριση του μαστού».
Ο Σουηδική εταιρεία τροφίμων φυτικής προέλευσης Oatly βρισκόταν σε μακροχρόνια διαμάχη με τον εμπορικό οργανισμό Dairy UK, ο οποίος υποστήριξε ότι το σλόγκαν, «Post Milk Generation», ήταν παραπλανητικό για τους καταναλωτές.
- Δείτε επίσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο πρόστιμα σε κατάστημα στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση
Το 2019, η Oatly έκανε αίτηση για σήμα κατατεθέν το σλόγκαν «Post Milk Generation». Πέρυσι, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (IPO) αρνήθηκε την αίτηση της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι ήταν «παραπλανητική» – ένα επιχείρημα που προέβαλε η Dairy UK. Όταν η αίτησή της για εμπορικό σήμα απορρίφθηκε, η Oatly άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη επειδή οι καταναλωτές δεν θα μπερδεύονταν με τη χρήση του «γάλακτος» στην επωνυμία και τη συσκευασία.
- Δείτε επίσης: Πρέπει να καταπίνουμε το φιστίκι που πικρίζει;
Αλλά τώρα η τελική απόφαση έχει εκδοθεί από τα βρετανικά δικαστήρια: η Oatly δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τη λέξη «γάλα».
Φέτος, το 56 τοις εκατό των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν πρόθυμοι να πίνουν λιγότερα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση Hubbub με έδρα το Λονδίνο.
- Δείτε επίσης: Καουτσούκ σε σοκολάτα της Mondelēz International – Εντοπίστηκε πρόβλημα στη μηχανή παραγωγής
«Προφανώς, [οι δικαστές] πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μπερδεύουν τη βρώμη με τις αγελάδες. Ή φανταστείτε τη βρώμη σε σχήμα αγελάδας; Ποιος ξέρει», έγραψε στο LinkedIn ο Alex Robinson, Διευθύνων Σύμβουλος της Hubbub.
Οι κανονισμοί της ΕΕ από το 2013 περιορίζουν επίσης τη χρήση της λέξης «γάλα» στην εμπορία και τη συσκευασία προϊόντων χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Δείτε επίσης: 18 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε Ιταλική αποξηραμένη ντομάτα και 13 σε ροδάκινα!
Νομική διαμάχη για πολλά vegan προϊόντα
Τόσο η Ιταλία όσο και η Ουγγαρία απαγόρευσαν προληπτικά την παραγωγή, την κατανάλωση και την εμπορία κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση όρων μάρκετινγκ «σχετιζόμενων με το κρέας» για προϊόντα που παράγονται από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης το 2021.
Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε αυτόν τον νόμο. Σε μια υπόθεση που ηγείται από τη γαλλική ομάδα λόμπι Protéines France, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έκρινε ότι τα vegan προϊόντα έχουν τα ίδια δικαιώματα σε λέξεις όπως λουκάνικο ή μπιφτέκι με τα αντίστοιχα με βάση τα ζώα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.