Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Τραγωδία κλιμακώνεται – Άλλα 150 νήπια έχασαν τη ζωή τους από σιρόπι για τον βήχα – Ανακαλούνται οι άδειες σε 2 φαρμακοβιομηχανίες

ΑρχικήPicksNews LineΗ Τραγωδία κλιμακώνεται - Άλλα 150 νήπια έχασαν τη ζωή τους από σιρόπι για τον βήχα - Ανακαλούνται οι άδειες σε 2 φαρμακοβιομηχανίες
spot_img

Τα σιρόπια περιέχουν ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε υγρά φρένων!

Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων της Ινδονησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλεσε τις άδειες της παρασκευής σιροπιών δύο τοπικών εταιρειών για παραβίαση των κανονισμών παραγωγής στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια θανάτου περισσότερων από 150 παιδιών εξαιτίας οξείας νεφρικής βλάβης.

Η Ινδονησία ερευνά περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης σε συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά ένα παρόμοιο περιστατικό στη Γκάμπια νωρίτερα φέτος, στο οποίο σημειώθηκαν τουλάχιστον 70 θάνατοι που σχετίζονται με σιρόπι που παρασκευάζεται από την India’s Maiden Pharmaceuticals.

Η απόφαση ελήφθη μετά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων ορισμένων σιροπιών στα οποία εντοπίστηκε η παρουσία διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που ενδεδομένως να ευθύνονται για τους θανάτους των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κάτω από πέντε ετών.

Οι δύο αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικό, σε υγρά φρένων και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές αλλά και ως φθηνή εναλλακτική επιλογή της γλυκερίνης σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα– ένας διαλυτικός ή πηκτικός παράγοντας σε πολλά σιρόπια για τον βήχα.

Μπορεί να είναι τοξικοί και να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Πένι Λουκίτο είπε στους δημοσιογράφους ότι ανακλήθηκαν οι άδειες για την παρασκευή “υγρών φαρμάκων για λήψη από στόματος” από τις δύο αυτές φαρμακευτικές εταιρείες, τις PT Yarindo Farmatama και PT Universal Pharmaceutical Industries, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία εις βάρος τους.

Οι δύο εταιρείες παρασκεύαζαν φάρμακα με κατώτερης ποιότητες πρώτες ύλες, δεν ανέφεραν μια αλλαγή στα συστατικά που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούσαν κάποια υλικά σε υπερβάλλουσα ποσότητα σε σχέση με τις οδηγίες, είπε η Πένι.

Η Yarindo Farmatama δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Ένας δικηγόρος της PT Universal Pharmaceutical Industries αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ινδονησία έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων οξείας νεφρικής βλάβης μεταξύ παιδιών από τον Αύγουστο, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της, πιθανότατα να οφείλεται σε αλλαγές στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα σιρόπια για τον βήχα και τον πυρετό.

Η Ινδονησία εισάγει τις πρώτες ύλες της για φαρμακευτική χρήση κυρίως από την Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν στα σιρόπια των δύο εταιρειών περιείχαν ακαθαρσίες.

Η Υπηρεσία είπε σήμερα ότι ένας από αυτούς τους διαλύτες, η προπυλενογλυκόλη, παρασκευάστηκε από την Dow Chemical Thailand. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Υπηρεσία θα εξετάσει τους διανομείς των δύο παρασκευαστριών εταιρειών των φαρμάκων για να δει εάν προμήθευαν υλικά σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο