Κυβερνητικό έργο για την βελτίωση της διατροφής των βρετανών χωρίς να χρειαστεί να την αλλάξουν!
Ερευνητές στη Βρετανία ενθαρρύνουν καταναλωτές και παραγωγούς τροφίμων να στραφούν σε ψωμί που περιέχει φασόλια faba (πράσινα), ως πιο υγιεινή λύση. Αντικαθιστώντας το κλασικό ψωμί στα τοστ, προτρέπουν τους παραγωγούς να αντικαταστήσουν μέρος της γης που καλλιεργούν σιτάρι, για καλλιέργεια πράσινων φασολιών.
Πέντε ομάδες ερευνητών του Πανεπιστημίου του Reading ολοκλήρωσαν αυτό το έργο μετά από τρία χρόνια και ανήλθε στα 2 εκατομμύρια λίρες. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια χρηματοδότηση «Raising the Pulse» και ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Nutrition Bulletin. Μια βέλτιστη διατροφική λύση, θα ήταν η συγκεκριμένη πρακτική και για το ελληνικό τραπέζι, που το ψωμί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η αγορά ειδών αρτοποιίας ετησίως, εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Eurekalert, στόχος του έργου είναι η αύξηση της παρουσίας οσπρίων στη διατροφή των Βρετανών, ιδιαίτερα των φασολιών faba, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξής τους. Παρ ́ όλα αυτά ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής των φασολιών πηγαίνει σε ζωοτροφές.
Τα φασόλια Faba είναι ιδιαίτερα πλούσια σε εύπεπτες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι χαμηλά στις δίαιτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η καθηγήτρια Julie Lovegrove που ηγείται του ερευνητικού προγράμματος «Raising the Pulse». Είπε: «Έπρεπε να σκεφτούμε ολιστικά: Τι τρώνε οι περισσότεροι άνθρωποι και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή τους χωρίς να χρειάζεται να την αλλάξουν; Η προφανής απάντηση είναι το ψωμί! «Το 96% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε ψωμί από το οποίο το 90% είναι λευκό ψωμί που στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει σόγια. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κάποια πειράματα και ανακαλύψαμε ότι το αλεύρι από φασόλια φάβας μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το εισαγόμενο αλεύρι σόγιας και κάποιο από το αλεύρι σίτου, το οποίο είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε τα φασόλια εδώ, αλλά και να παράγουμε και να δοκιμάσουμε το πλούσιο σε φασόλια ψωμί, με βελτιωμένη διατροφική ποιότητα».
Το «Raising the Pulse» είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας, που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών του UKRI, ως μέρος της πρωτοβουλίας «Transforming UK Food Systems».
Στόχος των ερευνητών είναι και η βελτίωση της καλλιέργειας, της συγκομιδής καθώς και της άλεσης των φασολιών. Θα επιλεγούν ποικιλίες υψηλής απόδοσης, που θα βελτιώνονται από την αλληλεπίδρασης με το έδαφος μέσω βακτηρίων που δεσμεύουν το άζωτο, θα μετριάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας φασολιών, θα σχεδιάζουν το μεταβαλλόμενο κλίμα και πολλά άλλα.