Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουάου! Η Ινδία πρωτοπορεί στο θέμα των ετικετών στα τρόφιμα και θέτει σκληρούς κανόνες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟυάου! Η Ινδία πρωτοπορεί στο θέμα των ετικετών στα τρόφιμα και θέτει σκληρούς κανόνες
spot_img

Αποκλείονται εντελώς οι λέξεις “φυσικό”, “φρέσκο”, “αγνό”, “πρωτότυπο”, “παραδοσιακό”, “αυθεντικό”, “γνήσιο” και “πραγματικό”.

Προχωρημένη εμφανίζεται η Ινδία στο θέμα της διατύπωσης των ισχυρισμών στις ετικέτες των τροφίμων. Η Αρχή Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) ζήτησε από τους κατασκευαστές τροφίμων να περιορίσουν τη χρήση της «φανταχτερής ονομασίας που περιέχει επίθετα» στις ετικέτες των τροφίμων, στις εμπορικές ονομασίες και στις διαφημίσεις. 

Έτσι απέκλεισε τις λέξεις “φυσικό”, “φρέσκο”, “αγνό”, “πρωτότυπο”, “παραδοσιακό”, “αυθεντικό”, “γνήσιο” και “πραγματικό”.  Το επιχείρημα της αρχής είναι πως αυτές οι λέξεις μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή «ως προς τη φύση του τροφίμου».

Εάν οι εταιρείες θέλουν οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν μία από αυτές τις λέξεις στην ετικέτα θα πρέπει να συνοδεύονται από αποποίηση ευθύνης. Δηλαδή να προσθέσουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, το κείμενο: «Αυτό είναι μόνο ένα εμπορικό σήμα, ή φανταχτερό όνομα και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική φύση του τροφίμου» με μεγάλη γραμματοσειρά!

Οι νέοι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου.

Η αυστηρότητα της Αρχής Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) αποδεικνύεται και από το γεγονός της υποχρεωτικής αναγραφής θερμίδων στα μενού των εστιατορίων που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και μάλιστα όποιος δεν συμμορφώνεται του κλείνουν το μαγαζί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο