Οι πελάτες παραπλανήθηκαν από μηνιαίες χρεώσεις που δεν αποτύπωναν το πραγματικό κόστος της ενέργειας
Ο γαλλικός πάροχος ενέργειας Eni, ο οποίος μετονομάστηκε σε Plenitude τον Οκτώβριο του 2024, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 275.000 ευρώ για να κλείσει μια υπόθεση που αφορούσε λανθασμένους λογαριασμούς που στάλθηκαν σε περισσότερους από 77.000 πελάτες μεταξύ 2022 και 2023.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα πρόσθετα τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου – Νέα μελέτη σε 187.000 ενήλικες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι απάντησε η μεγάλη ελληνική εταιρεία για το ξένο σώμα στα κατεψυγμένα λαχανικά μετά το δημοσίευμα του cibum
Λανθασμένοι λογαριασμοί σε περίοδο ενεργειακής κρίσης
Η υπόθεση αφορά πελάτες της Eni που είχαν επιλέξει τη μηνιαία εξόφληση των λογαριασμών τους. Σε αυτή τη διαδικασία, ο πάροχος εκτιμά την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου και υπολογίζει σταθερές μηνιαίες δόσεις. Στο τέλος του έτους, αποστέλλεται η ετήσια ρύθμιση, όπου συγκρίνονται οι πραγματικές καταναλώσεις με τις εκτιμήσεις. Σε περίπτωση υπερβάσεων, ο πελάτης πληρώνει τη διαφορά στον δωδέκατο λογαριασμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρατικοί έλεγχοι εντόπισαν σαλμονέλα σε χαλβά – Άμεση ανάκληση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο μόλυνε ολόκληρη μονάδα παραγωγής τυριών και οδήγησε σε μαζική ανάκληση – Το παρόδοξο με τη διαχείριση των παραπόνων
Κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της απότομης αύξησης των τιμών ρεύματος, η Eni κατηγορήθηκε ότι απέστειλε λανθασμένα εκτιμημένα μηνιαία ποσά σε 77.016 πελάτες, τα οποία υποτιμούσαν σημαντικά το πραγματικό κόστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πελάτες να λαμβάνουν την εντύπωση ότι οι μηνιαίες δόσεις ήταν χαμηλότερες από ό,τι θα έπρεπε, με πιθανές επιβαρύνσεις που έφταναν σε χιλιάδες ευρώ κατά την ετήσια ρύθμιση.
Η DGCCRF (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης Απάτης) χαρακτήρισε τα γεγονότα παράνομες εμπορικές πρακτικές παραπλάνησης, ενώ το δικαστήριο του Nanterre συμφώνησε στην επιβολή της πρόστιμο ύψους 275.000 ευρώ, αναλογικά με τη σοβαρότητα των παραβάσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρεται ελληνική και άλλες σαλάτες από τα ψυγεία μεγάλου σούπερ μάρκετ – Ένοχα τα αγγούρια που είναι τίγκα στα φυτοφάρμακα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρώτη φορά: Τα παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας παγκοσμίως είναι περισσότερα από αυτά που υποσιτίζονται – Η θέση της Ελλάδας
50 εκατομμύρια ευρώ ήδη επιστραφέντα
Στα τέλη Αυγούστου 2023, η Eni France είχε ήδη αναγνωρίσει λανθασμένους λογαριασμούς για πελάτες που είχαν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ορισμένες παρεμβάσεις του λεγόμενου «ταμείου προστασίας τιμών», που είχε δημιουργηθεί για να προστατεύσει τους Γάλλους από την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, δεν είχαν εφαρμοστεί σωστά. Η Eni είχε ήδη καταβάλει 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση 100.000 πελατών που υπέστησαν υπερχρεώσεις.
Με την συμφωνία για το πρόστιμο των 275.000 ευρώ, η Eni επιδιώκει να κλείσει οριστικά την υπόθεση, διατηρώντας παράλληλα την εικόνα της εταιρείας μετά τις αναταράξεις των τελευταίων ετών στον ενεργειακό τομέα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λαθραίο κρέας και ανεπαρκείς έλεγχοι – Η Βρετανία αντιμέτωπη με τεράστια κρίση ασφάλειας τροφίμων