Σύμφωνα με έρευνα της Coldiretti κατά τη διάρκεια των γιορτών “φόρτωσαν” 15.000-20.000 θερμίδες!
Το φαγητό και το κρασί των εορτών οδήγησε σε αύξηση βάρους έως και 2 κιλών λόγω της κατανάλωσης περίπου 15 χιλιάδων-20 χιλιάδων χιλιοθερμίδων. Αυτό εκτιμά η Ένωση Αγροτών της Ιταλίας Coldiretti στην πρώτη αποτίμηση των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Περίπου 70 εκατομμύρια κιλά pandoro και panettone, 95 εκατομμύρια μπουκάλια αφρώδους οίνου, 4 εκατομμύρια κιλά cotechini και zamponi και αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, κρέας, αλλαντικά, τυριά και επιδόρπια έχουν καταναλωθεί στα γεύματα και δείπνα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η επίδραση της μεγαλύτερης κατανάλωσης τροφών με θερμίδες σε συνδυασμό με αλκοολούχα ποτά επιδεινώνεται από το γεγονός όπως υπογραμμίζει ο Coldiretti, ότι η υπερφαγία των διακοπών συνοδεύτηκε επίσης συχνά από αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων και μεγαλύτερη καθιστική ζωή με μεγάλο χρόνο παραμονής στο τραπέζι με συγγενείς και φίλους που ευνοούν τη συσσώρευση βάρους.
Με την έναρξη του νέου έτους, η απώλεια βάρους γίνεται επομένως στόχος προτεραιότητας για περισσότερους από έναν στους τρεις Ιταλούς (36%) που, σύμφωνα με την Coldiretti/Ixe’, θα κάνουν δίαιτα για να επανέλθουν σε φόρμα.
Για να βοηθήσει η Coldiretti έχει συντάξει μια λίστα προϊόντων των οποίων οι θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες είναι χρήσιμες για την αποτοξίνωση του σώματος και για τη συνοδεία της επιστροφής στην κανονική υγεία μετά το άγχος των ταξιδιών και των Χριστουγεννιάτικων συμποσίων.
Αυτή την εποχή – συνεχίζει η Coldiretti – ανάμεσα στα φρούτα που δεν πρέπει να ξεχαστούν είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα ακτινίδια ενώ σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, ιδιαίτερα κατάλληλα είναι το σπανάκι, το κιχώριο, το ραντίτσιο, οι κολοκύθες και τα κολοκυθάκια, το μαρούλι, το μάραθο και τα καρότα. Όλες οι σαλάτες και τα λαχανικά πρέπει να είναι καρυκευμένα – υπογραμμίζει το Coldiretti – με ελαιόλαδο, πλούσιο σε τοκοφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση του οργανισμού και προάγει την αποβολή των μεταβολικών αποβλήτων, και άφθονο χυμό λεμονιού που καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα, αραιώνει και καθαρίζει το αίμα, είναι εξαιρετικό στυπτικό και αντιμετωπίζει τη γαστρική υπεροξύτητα.
Τα πορτοκάλια είναι μια αξιοσημείωτη πηγή βιταμίνης C που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της γρίπης, προάγει την κυκλοφορία, οξυγονώνει τους ιστούς και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω της μέτριας θερμιδικής τους πρόσληψης και της επικράτησης του καλίου έναντι του νατρίου, τα μήλα είναι ικανά να έχουν αντιδιαρροϊκή δράση και να ρυθμίζουν τη χοληστερολαιμία. Επιπλέον, τα αχλάδια που εκτός από χορταστικά, περιέχουν απλά σάκχαρα όπως φρουκτόζη, φυτικές ίνες, πολύ νερό και λίγες θερμίδες, είναι κατάλληλα για όσους υποφέρουν από “τεμπέλικα” έντερα.
Τα ακτινίδια πλούσια σε βιταμίνη C, φώσφορο και κάλιο είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, οι μαύροι σπόροι που περιέχονται σε αυτό, μάλιστα, τονώνουν τις συσπάσεις του. Όλα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κιχώριο περιέχουν φολικό οξύ, μια ομάδα βιταμινών Β, απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω της δράσης του στον μυελό των οστών. Επιπλέον, η σαλάτα προσφέρει κορεσμό με εξαιρετικά περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη και επίσης εξασφαλίζει μια ορισμένη συνεισφορά βιταμινών, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου.
Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών και του δέρματος, ο μάραθος είναι εξαιρετικός για την καταπολέμηση της ναυτίας, της δύσκολης πέψης και της δυσκοιλιότητας. Τα πιάτα με βάση τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και φακές) δεν πρέπει να παραμελούνται στη διατροφή γιατί περιέχουν σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει τις υπερφορτώσεις βελτιώνοντας την εντερική λειτουργία, αλλά είναι επίσης αξιοσημείωτη πηγή υδατανθράκων που απορροφώνται αργά, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια που βοηθά στην καταπολέμηση του εισερχόμενου κρύου και του παγετού.
https://www.coldiretti.it/salute/salute-1-su-3-a-dieta-le-feste-costano-2-kg-in-piu