Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο στόχαστρο ακτιβιστών η Ινδία για την έγκριση ΓΤΟ ποικιλίας μουστάρδας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣτο στόχαστρο ακτιβιστών η Ινδία για την έγκριση ΓΤΟ ποικιλίας μουστάρδας
spot_img

Κάνουν λόγο για παραβίαση των κανονισμών περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντιμέτωπη με ακτιβιστικές οργανώσεις είναι η Ινδία η οποία πρόσφατα ενέκρινε για εμπορία και κατανάλωση μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία μουστάρδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις εισαγωγές ακριβών μαγειρικών ελαίων στη χώρα και η μουστάρδα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι μεταξύ των εννέα κύριων ελαιούχων σπόρων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των σόγιας και των φιστικιών, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών παραμένουν στάσιμες εδώ και χρόνια. Η Ινδία είναι επίσης, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βρώσιμων ελαίων στον κόσμο και καλύπτει περισσότερο από το 70% της ζήτησης μαγειρικών ελαίων μέσω εισαγωγών.

Στα επιχειρήματα των ακτιβιστών περιλαμβάνεται πως η έγκριση αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα θα απαιτούσε ευρεία χρήση ζιζανιοκτόνων και θα συνιστούσε απειλή για τις μέλισσες.

Αν και η κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε μετά από μακροχρόνιες δοκιμές και προσεκτικούς ελέγχους και η νέα ποικιλία είναι ασφαλής για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία οι πολέμιοι της απόφασης τονίζουν πως παραβιάζονται οι κανονισμοί βιολογικής ασφάλειας τροφίμων ενώ η απόφαση έχει πολλά ρυθμιστικά κενά.

“Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι νέες υβριδικές ποικιλίες θα αυξήσουν επιτέλους τις αποδόσεις μουστάρδας”, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο σύμφωνα με το Reuters σε συνέντευξη Τύπου ο Trilochan Mohapatra, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (NAAS), του κορυφαίου ερευνητικού σώματος επιστημόνων αγροκτημάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο