Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο στόχαστρο ακτιβιστών η Ινδία για την έγκριση ΓΤΟ ποικιλίας μουστάρδας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣτο στόχαστρο ακτιβιστών η Ινδία για την έγκριση ΓΤΟ ποικιλίας μουστάρδας
spot_img

Κάνουν λόγο για παραβίαση των κανονισμών περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντιμέτωπη με ακτιβιστικές οργανώσεις είναι η Ινδία η οποία πρόσφατα ενέκρινε για εμπορία και κατανάλωση μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία μουστάρδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις εισαγωγές ακριβών μαγειρικών ελαίων στη χώρα και η μουστάρδα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι μεταξύ των εννέα κύριων ελαιούχων σπόρων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των σόγιας και των φιστικιών, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών παραμένουν στάσιμες εδώ και χρόνια. Η Ινδία είναι επίσης, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βρώσιμων ελαίων στον κόσμο και καλύπτει περισσότερο από το 70% της ζήτησης μαγειρικών ελαίων μέσω εισαγωγών.

- Advertisement -

Στα επιχειρήματα των ακτιβιστών περιλαμβάνεται πως η έγκριση αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα θα απαιτούσε ευρεία χρήση ζιζανιοκτόνων και θα συνιστούσε απειλή για τις μέλισσες.

Αν και η κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε μετά από μακροχρόνιες δοκιμές και προσεκτικούς ελέγχους και η νέα ποικιλία είναι ασφαλής για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία οι πολέμιοι της απόφασης τονίζουν πως παραβιάζονται οι κανονισμοί βιολογικής ασφάλειας τροφίμων ενώ η απόφαση έχει πολλά ρυθμιστικά κενά.

“Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι νέες υβριδικές ποικιλίες θα αυξήσουν επιτέλους τις αποδόσεις μουστάρδας”, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο σύμφωνα με το Reuters σε συνέντευξη Τύπου ο Trilochan Mohapatra, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (NAAS), του κορυφαίου ερευνητικού σώματος επιστημόνων αγροκτημάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα