Κάνουν λόγο για παραβίαση των κανονισμών περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Αντιμέτωπη με ακτιβιστικές οργανώσεις είναι η Ινδία η οποία πρόσφατα ενέκρινε για εμπορία και κατανάλωση μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία μουστάρδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις εισαγωγές ακριβών μαγειρικών ελαίων στη χώρα και η μουστάρδα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι μεταξύ των εννέα κύριων ελαιούχων σπόρων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των σόγιας και των φιστικιών, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών παραμένουν στάσιμες εδώ και χρόνια. Η Ινδία είναι επίσης, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βρώσιμων ελαίων στον κόσμο και καλύπτει περισσότερο από το 70% της ζήτησης μαγειρικών ελαίων μέσω εισαγωγών.
Στα επιχειρήματα των ακτιβιστών περιλαμβάνεται πως η έγκριση αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα θα απαιτούσε ευρεία χρήση ζιζανιοκτόνων και θα συνιστούσε απειλή για τις μέλισσες.
Αν και η κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε μετά από μακροχρόνιες δοκιμές και προσεκτικούς ελέγχους και η νέα ποικιλία είναι ασφαλής για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία οι πολέμιοι της απόφασης τονίζουν πως παραβιάζονται οι κανονισμοί βιολογικής ασφάλειας τροφίμων ενώ η απόφαση έχει πολλά ρυθμιστικά κενά.
“Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι νέες υβριδικές ποικιλίες θα αυξήσουν επιτέλους τις αποδόσεις μουστάρδας”, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο σύμφωνα με το Reuters σε συνέντευξη Τύπου ο Trilochan Mohapatra, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (NAAS), του κορυφαίου ερευνητικού σώματος επιστημόνων αγροκτημάτων.