Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν για τις εισαγωγές και εξαγωγές στην βιομηχανία κρέατος.
Αύξηση κατά 29% παρατηρείται στη μέση τιμή των κοτόπουλων στην ΕΕ συγκριτικά με το 2021. Παρατηρείται, επίσης, μείωση 0,5% για το βόειο κρέας και 4,7% για το χοιρινό κρέας. Ωστόσο, το κόστος έχει σταθεροποιηθεί από τις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, μια τάση που ακολούθησαν και άλλα κρέατα, σηματοδοτώντας πιθανή ρήξη των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.
Σύμφωνα με την έκθεση γεωργίας της Κομισιόν για το καλοκαίρι του 2022, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ πρόκειται να σταθεροποιηθεί για το υπόλοιπο έτος, καθώς η τιμή των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής «είναι αρκετά υψηλή για να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος των εισροών και την εξαιρετικά παθογονική γρίπη των πτηνών», αναφέρεται στον ιστότοπο Food Ingredients First.
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε πολύ τις εισαγωγές προϊόντων κρέατος σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ αναμένεται το ποσοστό ζήτησης κρεάτων από την ΕΕ να αυξηθεί κατά ένα πρόσθετο 4%. Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πιο θετικό ακραίο στοιχείο, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς του, που αυξήθηκε κατά 32% σε σύγκριση με πέρυσι και εδραίωσε τη θέση του ως ο κύριος αγοραστής βοείου κρέατος της ΕΕ. Παρόλα αυτά, οι περιορισμοί μεταξύ των 2 χωρών στα εξαγόμενα ζώντα ζώα οδήγησε σε πτώση 10% το 1ο τρίμηνο του 2022.
Εν τω μεταξύ, τα νέα δεδομένα της Κομισιόν δείχνουν ότι τα κοπάδια χοίρων συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα, μειώνοντας 4,7%, καθώς σε χώρες σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μείωση των χοιροτροφείων, ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους των εισροών, των περιβαλλοντικών ανησυχιών, των μειωμένων εξαγωγών και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Μείωση αναμένεται και στις εξαγωγές προς την Κίνα σε ποσοστό 40%, καθώς η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή της . Συνολικά, οι εξαγωγές χοίρων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 9,6% το 2022.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως φαίνεται, θα αυξήσει τη ζήτησή του και στα πουλερικά κατά 25%. Βέβαια, η αύξηση στις εισαγωγές από τη χώρα δεν έρχονται χωρίς ένα κόστος, καθώς ο πληθωρισμός τους εκτινάχθηκε στο 9,4%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ποσοστό ρεκόρ για τα τελευταία 40 χρόνια.
Η αγορά τροφίμων, παράλληλα με τη μέχρι τώρα αρνητική κατάσταση, φαίνεται να βιώνει και κάποιες αισιόδοξες εξελίξεις. Ο αγωγός Nord Stream 1 επανέλαβε – έστω και εν μέρει – τη λειτουργία του, τροφοδοτώντας τη Γερμανία με ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας που σημαίνει πως η διακοπή λειτουργίας του αναβάλλεται προσωρινά. Επιπρόσθετα, έλαβαν χώρα και κάποιες κινήσεις συμφιλίωσης με τη Ρωσία, όπως η απόρριψη των δασμών στα ρωσικά λιπάσματα από τις ΗΠΑ και η άμβλυνση των κυρώσεων από την ΕΕ στις ρωσικές τράπεζες για να βοηθήσουν το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Πριν από την επαναλειτουργία του αγωγού, ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ υποστήριξε τη σύσταση της Κομισιόν για την έναρξη του δελτίου φυσικού αερίου για το χειμώνα.