Tης Αικατερίνης Παναγιώτας Τοπάλη*
Η δισφαινόλη S [Bisphenol S (BPS)] αντικατέστησε τα τελευταία χρόνια την δισφαινόλη S [bisphenol A (BPA)] σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών ως πια ασφαλή λύση λόγω της αποδεδειγμένης τοξικότητάς της BPS για τον άνθρωπο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προϊόντων χωρίς BPA. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με αυτήν την ουσία πριν από την αντικατάσταση της διφαινόλης Α ήταν σχεδόν μηδενική, καθώς θεωρήθηκε ότι υπήρχε μικρή πιθανότητα έκπλυσης στα τρόφιμα μέσω της συσκευασίας και εισβολής στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές εκθέσεις, το 81% των δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν από πολίτες των ΗΠΑ και της Ασίας βρέθηκαν στο BPS. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα να εκτιμήσει την ασφάλεια της διφαινόλης S και να τη συγκρίνει με τη διφαινόλη Α. Η Αικατερίνη Παναγιώτα Τοπάλη εκπόνησε σχετική ερευνητική μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναλύει – μέσω σχετικής βιβλιογραφίας – τις παθοφυσιολογικές επιδράσεις του BPS στο ανθρώπους που είναι συγκρίσιμοι με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του BPA. Διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα συστήματα του σώματος (όπως το αναπαραγωγικό σύστημα) η δισφαινόλη S είναι πολύ πιο τοξική από τη διφαινόλη Α. Η ουσία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ορισμένων μεταβολικών διαταραχών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το οξειδωτικό στρες, η λευκωματινουρία και η ακανόνιστη αγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συσσώρευση λίπους σε ιστούς προ-λιποκυττάρων και λιποκυττάρων παρόμοια με το BPA. Το BPS έχει λιγότερες οιστρογονικές ιδιότητες από τη διφαινόλη Α και είναι πιθανό να συμβάλει στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στο νευρικό σύστημα, αλλά υπάρχει αντίθεση στη σχετική τοξικότητά του σε αυτό. Συμπερασματικά, συνήχθη το συμπέρασμα ότι προκαλεί λιγότερη βλάβη στο DNA από το BPA ενώ ταυτόχρονα – όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα – σε σύγκριση με τη δισφαινόλη Α, είναι λιγότερο τοξικό για τη βιωσιμότητα των μακροφάγων και έχει μικρή επίδραση στην έκκριση κυτοκίνης.
*Εργασία της Αικατερίνης Παναγιώτας Τοπάλη, φοιτήτριας ΓΠΑ
Δείτε: Οι αλλαγές στον κανονισμό για τη φέτα και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ –ΠΓΕ
Δείτε: Ψήφισμα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας
Δείτε:Παιδική διατροφή: ο εφιάλτης της μπάμιας και του μπρόκολου
Δείτε: Πόσο “light” είναι τα light προϊόντα;
Δείτε:ΗΠΑ: Τορτίγιες με τζιτζίκια σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο
Δείτε: Καινοτομία: Μηχάνημα αυτόματης πώλησης μαγειρεμένων ζυμαρικών με σάλτσες
Δείτε: Φέτα: το τυρί των Ελλήνων
Δείτε: Οι Αμερικάνοι επενδύουν στην ελληνική φαρμακευτική κάνναβη για εξαγωγές
Δείτε:Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίτσας: ποιος εκπροσωπεί την Ελλάδα
Δείτε: Σπιτική μερέντα της μαμάς και η άγνωστη πληροφορία που… εκπλήσσει!
Δείτε:Η αρτοποιία «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη πήρε το εργοστάσιο της «Κατσέλης» στις Αχαρνές
Δείτε:Εντομοφαγία προ των πυλών: Και όμως ήδη καταναλώνετε έντομα!