Ανάλυση της Technavio για τις αναλύσεις τροφίμων.
Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η ζήτηση για ασφαλή τρόφιμα οδηγούν αυτόν τον κλάδο υψηλού κόστους, αντιμετωπίζοντας τροφιμογενείς ασθένειες και διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία. Τα κιτ δοκιμών τροφίμων και τα μηχανήματα/συστήματα έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς δοκιμών ασφάλειας τροφίμων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 10,51 δισ. USD από το 2024-2028 , σύμφωνα με την Technavio. Η αγορά εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με CAGR 8,28% κατά την περίοδο πρόβλεψης.
Η αγορά δοκιμών ασφάλειας τροφίμων επεκτείνεται λόγω αυστηρότερων κανονισμών από παγκόσμιους φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EFSA. Μέσω των δοκιμών ασφάλειας τροφίμων παρακολουθούνται μέταλλα, αλλεργιογόνα, υπολείμματα, μυκοτοξίνες και χημικές ουσίες στα τρόφιμα με οριοθετημένα μέγιστα επίπεδα για τους ρύπους, που απαιτούν δοκιμή για νιτρικά άλατα σε βιολογικά τρόφιμα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν κιτ δοκιμών τροφίμων, μηχανήματα, συστήματα και εφαρμογές για δοκιμές αλλεργιογόνων, μικροβιολογικούς και χημικούς ρύπους και συστήματα ιχνηλασιμότητας.
Αυτές οι τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως PCR, ανοσοδοκιμασίες, βιοαισθητήρες και μοριακές μεθόδους, επιτρέπουν τη γρήγορη ανίχνευση και αναγνώριση ρύπων όπως βαρέα μέταλλα, μυκοτοξίνες και χημικές ουσίες σε δείγματα τροφίμων.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνολογία πληροφοριών, οι εφαρμογές smartphone και τα συστήματα ιχνηλασιμότητας, έχουν εξορθολογίσει τις διαδικασίες δοκιμών τροφίμων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους διασταυρούμενης μόλυνσης. Ωστόσο, το υψηλό κόστος αυτών των προηγμένων τεχνολογιών παραμένει πρόκληση για τις μικρότερες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Συνοπτικά, η αγορά δοκιμών ασφάλειας τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των οφελών για την υγεία των καταναλωτών, τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και τη διατήρηση της παραγωγικότητας ελαχιστοποιώντας τις τροφιμογενείς ασθένειες και τους κινδύνους μόλυνσης.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.