Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την αύξηση της χρήσης βιολογικών φυτοφαρμάκων

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ: Νέοι κανόνες για την αύξηση της χρήσης βιολογικών φυτοφαρμάκων
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυξημένη διαθεσιμότητα βιολογικών φυτοφαρμάκων στα κράτη μέλη μέσω νέων κανόνων για τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από χημικά φυτοφάρμακα..

Η απόφαση είναι μέρος της μετάβασης της ΕΕ σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και στόχος της μείωσης της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork». Οι νέοι κανόνες για τη χρήση μικροοργανισμών ως δραστικών ουσιών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα παρέχουν στους γεωργούς της ΕΕ πρόσθετες επιλογές για υποκατάσταση χημικών προϊόντων.

Τα κράτη μέλη έχουν εγκρίνει αυτούς τους νέους κανόνες και η έγκριση των προϊόντων θα ισχύσει σημαντικά μόλις εφαρμοστούν. Με την επιφύλαξη του ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι νέοι κανόνες θα εγκριθούν και θα εφαρμοστούν το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ανακοινώνοντας την απόφαση των νέων κανόνων, η επίτροπος αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε:

«Η ΕΕ έχει μεταξύ των υψηλότερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων και πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων της – η σημερινή ανακοίνωση είναι περαιτέρω απτή απόδειξη αυτού».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork, η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει το 50% των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030.

«Είναι σημαντικό να παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις που σέβονται τον πλανήτη μας και την υγεία μας», είπε η κ. Κυριακίδη

Η Επιτροπή δήλωσε πως πρέπει να αποδεικνύεται η ασφάλεια προτού εγκριθούν μικροοργανισμοί ως δραστικές ουσίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και να αποδειχθεί ότι δεν προκαλούν ασθένειες σε ανθρώπους ή ζώα. Οι βιολογικές και οικολογικές ιδιότητες κάθε μικροοργανισμού θα τεθούν στο επίκεντρο της επιστημονικής αξιολόγησης κινδύνου, ενώ τα βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις , πρόσθεσε η επιτροπή.

Λόγω των βιολογικών τους ιδιοτήτων, οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο των παρασίτων και των φυτικών ασθενειών. Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότεροι από 60 μικροοργανισμοί εγκεκριμένοι στην ΕΕ, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Βιολογικά προϊόντα


Τα βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν μικροοργανισμούς μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα χημικά, καθώς οι ζωντανοί οργανισμοί απαιτούν βέλτιστες συνθήκες για τον επιτυχή έλεγχο των παρασίτων, δήλωσε η επιτροπή.

Ωστόσο, είναι ασφαλέστερα από τα χημικά και οι βιολογικές εναλλακτικές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη βιολογική γεωργία, καθώς οι μικροοργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράγοντες βιολογικού ελέγχου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι οι μικροοργανισμοί είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων (IPM) που πρέπει να χρησιμοποιούν οι αγρότες στην ΕΕ.

«Οι αγρότες πρέπει να προτιμούν προληπτικές ενέργειες, παρακολούθηση και βιολογικές εναλλακτικές λύσεις φυτοπροστασίας, πριν από τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

«Οι νέοι κανονισμοί θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά για μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται σε βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και έτσι θα καταστήσουν διαθέσιμες νέες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στους βιολογικούς αγρότες της ΕΕ για τον έλεγχο των φυτικών παρασίτων», κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο