Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
27.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΑρχικήΝέαΕΕ: Συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
spot_img

cibum team

Συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ επετεύχθη στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.

«Σήμερα στο Λουξεμβούργο πετύχαμε την πιο φιλόδοξη πολιτική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την δεκαετία του 1990. Δημιουργήσαμε το κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών μας συστημάτων. Μια δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και τελικά πιο βιώσιμη ΚΑΠ», δήλωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ κ. Κ. Μπαγινέτα, εκπροσώπησαν τη χώρα μας.

Μετά από μια εντατική περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, για την οποία χρειάστηκαν τρία έτη εξαντλητικής διαβούλευσης και έξι διαφορετικές Προεδρίες Κρατών – Μελών της ΕΕ, η Ευρώπη με ισχυρή πολιτική βούληση κατάφερε να βρει τις λύσεις και να διαμορφώσει το κοινό μέλλον των λαών της και των αγροτών της μέσα από βαθιά δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες.

Μια συμφωνία που καθιστά τους αγρότες μας πρωταγωνιστές στην επίτευξη περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων της νέας εποχής.

Μια συμφωνία που:

  • Προωθεί την ηλικιακή αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, ενισχύοντας στοχευμένα τους νέους γεωργούς
  • Στηρίζει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές και κατ’ επέκταση βιώσιμες
  • Ενισχύει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα
  • Διευρύνει τις δυνατότητες καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα
  • Αναδεικνύει τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Μια συμφωνία που αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό σε σχέση με τις θέσεις του Συμβουλίου για ευελιξία και απλούστευση και του Κοινοβουλίου για ενιαία ενωσιακή διαχείριση. Αυτή, άλλωστε, είναι η πεμπτουσία της λειτουργίας της  Ευρώπης: ανταλλαγή απόψεων, επίπονες διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικοί συμβιβασμοί.

Μια συμφωνία στην οποία η χώρα μας πέτυχε τη διατήρηση των πόρων της ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (της τάξης των 19,3 δις ευρώ), παρά την μείωση κατά 10% του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ.

Μια συμφωνία, η επιτυχής εφαρμογή της οποίας μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής του Στρατηγικού μας Σχεδίου, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας.  καθώς θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, θα προστατεύσει τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών μας περιοχών, θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης και απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια. 

Δείτε επίσης: 

Ποτά κάνναβης: Η νέα τάση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών 

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

Πρόγραμμα πιστοποίησης προϊόντων του Β. Αιγαίου ως ΠΟΠ- ΠΓΕ- ΕΠΙΠ 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα!

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα