Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αναθεώρηση των αξιολογήσεων για τη glyphosate (γλυφοσάτη)

ΑρχικήΝέαEFSA: Αναθεώρηση των αξιολογήσεων για τη glyphosate (γλυφοσάτη)
spot_img

cibum team

   Η EFSA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έλαβαν σχέδιο αξιολόγησης της glyphosate που πραγματοποιήθηκε από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ και τώρα θα αρχίσουν να εξετάζουν τα ευρήματα. Η Glyphosate – το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο – έχει εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2022. 

(Η γλυφοσάτη (χημική ονομασία IUPAC: Ν (φωσφονομεθυλο) γλυκίνη) είναι ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών. Μολονότι η γλυφοσάτη και τα εμπορικά προϊόντα της έχουν εγκριθεί από τις υπεύθυνους φορείς σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η χρήση της γλυφοσάτης. )

Οι εθνικές αρχές της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, των Κάτω Χωρών και της Σουηδίας – γνωστές ως Ομάδα Αξιολόγησης της Glyphosate (AGG) – εξέτασαν όλα τα στοιχεία που υπέβαλαν οι εταιρείες που ζητούν νέα έγκριση για την εμπορία της ουσίας στην ΕΕ. Το σχέδιο έκθεσης της AGG περιέχεται σε περίπου 11.000 σελίδες. 

Η EFSA και ο ECHA θα οργανώσουν τώρα παράλληλες διαβουλεύσεις για το σχέδιο έκθεσης. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό και θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι διαβουλεύσεις είναι το πρώτο βήμα στις αξιολογήσεις. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων (RAC) του ECHA θα  επανεξετάσει την ταξινόμηση της glyphosate  σύμφωνα με τον  Κανονισμό Ταξινόμησης, Επισήμανσης και Συσκευασίας (CLP) . Η ταξινόμηση των χημικών ουσιών βασίζεται αποκλειστικά στις επικίνδυνες ιδιότητες μιας ουσίας και δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα  έκθεσης  στην ουσία. Η έκθεση θεωρείται μέρος της   διαδικασίας εκτίμησης κινδύνων με επικεφαλής την EFSA. 

Η Glyphosate έχει επί του παρόντος εναρμονισμένη ταξινόμηση ως ουσία που προκαλεί σοβαρή βλάβη στα μάτια και ως τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς με μακροχρόνιες επιδράσεις, πριν και μετά την αξιολόγηση από τον ECHA το 2017. Δεν δικαιολογείται ταξινόμηση για μεταλλαξιογένεση γεννητικών κυττάρων , καρκινογένεση ή τοξικότητα στην αναπαραγωγή. Η πρόταση των τεσσάρων κρατών μελών δεν προβλέπει αλλαγή στην υπάρχουσα ταξινόμηση.

Μόλις ο ECHA υιοθετήσει τη γνώμη του, η EFSA θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση από ομοτίμους και θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της, τα οποία αναμένονται στα τέλη του 2022. Με βάση αυτήν την αξιολόγηση κινδύνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για την ανανέωση της glyphosate. 

Ιστορικό

Η Glyphosate είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΣΔΙΤ). Τα ΣΔΙΤ με βάση τη glyphosate – δηλ. Σκευάσματα που περιέχουν glyphosate, βοηθητικά και άλλα χημικά – χρησιμοποιούνται κυρίως στη γεωργία και την κηπουρική για τον έλεγχο ζιζανίων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πενταετή έγκριση για τη glyphosate το 2017. Είναι επί του παρόντος  εγκεκριμένη  για χρήση στην ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δραστική ουσία σε ΣΔΙΤ μέχρι την ημερομηνία αυτή, με την επιφύλαξη κάθε προϊόντος να έχει εγκριθεί από τις εθνικές αρχές μετά από αξιολόγηση της ασφάλειας.

Δείτε: 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 

ΗΠΑ: Ανάκληση σκυλοτροφής λόγω σαλμονέλας 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan! 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα