Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF προς τη χώρα μας για γκοφρέτα σοκολάτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF προς τη χώρα μας για γκοφρέτα σοκολάτα
spot_img

Σοβαρός κίνδυνος από γκοφρέτες σοκολάτας για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Η Ισπανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (AESAN) ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από γκοφρέτες σοκολάτας που παράγονται στην Ισπανία και εξάγονται μέσω Ελλάδας σε άλλες χώρες. Οι σοκολάτες έχουν ήδη ανακληθεί από την αγορά της Ισπανίας.

Η αρχική ενημέρωση προήλθε από τις από τις υγειονομικές αρχές της Κοινότητας της Βαλένθια, σχετικά με την παρουσία γλουτένης σε γκοφρέτες με γέμιση σοκολάτας, από τη μάρκα NATUR GREEN που, αν και η λίστα των συστατικών περιλαμβάνει αλεύρι σίτου, φέρει λανθασμένα την ένδειξη «χωρίς γλουτένη ».

Η ειδοποίηση απευθύνεται σε όλους όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 0,7 % του πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από κοιλιοκάκη, αλλά πολλά κρούσματα δεν αναφέρονται. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη γλουτένη, πρωτεΐνες που βρίσκονται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως και περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, υποσιτισμό, ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία) και/ή οστεοπόρωση. Η μόνη θεραπεία είναι μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η ειδοποίηση και ανάκληση είναι αποτέλεσμα του αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας, η οποία έχει αναφέρει το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές, τηρώντας τη νομοθεσία και προκειμένου να μην διατίθενται στον πληθυσμό μη ασφαλή τρόφιμα.

Τα δεδομένα του σχετικού προϊόντος είναι:

  • Όνομα προϊόντος: Γκοφρέτες με γέμιση σοκολάτας, “Organic Cocoa Wafers Sticks”.
  • Μάρκα/εμπορική ονομασία: Natur Green.
  • Εμφάνιση προϊόντος: δοχείο 140 γρ./17 γκοφρέτες.
  • Αριθμός παρτίδας: L-24087
  • Hμερομηνία: Καλύτερα πριν από τις 27/01/2026.
  • Θερμοκρασία δωματίου.

Ως προληπτικό μέτρο, οι αρχές συνιστούν στα άτομα με προβλήματα που προέρχονται από την κατάποση γλουτένης που μπορεί να έχουν το προαναφερθέν προϊόν στο σπίτι τους να απέχουν από την κατανάλωσή του. Η κατανάλωση αυτού του προϊόντος δεν έχει κίνδυνο για τον πληθυσμό που δεν πάσχει από κοιλιοκάκη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο