Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι η μουστάρδα νηστίσιμη;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕίναι η μουστάρδα νηστίσιμη;
spot_img

Τα συστατικά που περιέχουν οι μουστάρδες που πωλούνται στα ελληνικά σουπερμάρκετ.

H μουστάρδα έχει πλέον εξελιχθεί σε απαραίτητο συνοδευτικό για κρύα και ζεστά γεύματα και στην ελληνική κουζίνα και κάθε ψυγείο έχει πλέον και το μπουκάλι της. Μερικές πληροφορίες που ίσως θέλουν να μάθουν οι καταναλωτές είναι πως η η μουστάρδα έχει κατά μέσο όρο περίπου 5 kcal ανά κουταλάκι του γλυκού, πως στα θρεπτικά συστατικά της περιλαμβάνονται σελήνιο και, ωμέγα3 λιπαρά οξέα και πως φτιάχνεται από σπόρους του φυτού της μουστάρδας ή αλλιώς σιναπόσπορος. Επίσης η μουστάρδα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης με καλό προφίλ βασικών αμινοξέων, πλούσια σε λυσίνη, επαρκείς ποσότητες μεθειονίνης και κυστεΐνης που μπορούν να συμπληρώσουν πρωτεΐνες δημητριακών.

Ολόκληροι, αλεσμένοι, ή σπασμένοι σπόροι μουστάρδας αναμειγνύονται με νερό, ξύδι, χυμό λεμονιού , κρασί ή άλλα υγρά, αλάτι και συχνά άλλα αρώματα και μπαχαρικά, για να δημιουργηθεί μια πάστα ή σάλτσα με χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ. Ο ίδιος ο σπόρος έχει έντονη, πικάντικη και κάπως πικρή γεύση. Η γεύση των καρυκευμάτων μουστάρδας κυμαίνεται από γλυκιά έως πικάντικη.

Με αφορμή της περιόδου νηστείας που διανύουμε, ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι εάν η μουστάρδα είναι νηστίσιμη.

Τα συστατικά που περιέχει η κλασική μουστάρδα εμπορίου είναι σπόροι μουστάρδας, νερό, αλάτι, ξύδι ή μπαλσάμικο, ελαιόλαδο, μπαχαρικά, πρόσθετα όπως κόμμι ξανθάνης, και χρωστικές όπως κουρκουμίνη, ρυθμιστές οξύτητας όπως κιτρικό οξύ και συντηρητικά όπως το σορβικό κάλιο. Άλλες περιέχουν και σιρόπι γλυκόζης. Όλα τα παραπάνω δεν είναι ζωϊκής προέλευσης συνεπώς η κλασική μουστάρδα είναι και νηστίσιμη και Vegan.

Μερικές μάρκες όμως, περιέχουν ζωικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην είναι νηστίσιμες. Για παράδειγμα κάποιες περιέχουν και καζεΐνη η οποία προέρχεται από γάλα και μάλιστα είναι το κύριο συστατικό σε τυριά. Η καζεϊνη χρησιμοποιείται στη μουστάρδα αλλά και σε πολλά τρόφιμα ως γαλακτωματοποιητής, δηλαδή βοηθά στην ανάμειξη ελαίων, λιπών και νερού. Άλλες πάλι περιέχουν αλβουμίνη η οποία προέρχεται από τα αυγά και άλλες isinglass μια μορφή κολλαγόνου που λαμβάνεται από τα ψάρια. Κάποια από τα παραπάνω συστατικά εκτός από μη νηστίσιμα και μη Vegan, είναι και αλλεργιογόνα και η αναγραφή τους στην ετικέτα είναι υποχρεωτική. 

Oι καταναλωτές πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις λίστες συστατικών στις μουστάρδες του εμπορίου για να δουν εάν περιέχουν συστατικά μη συμβατά με τη νηστεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο