25 χώρες ειδοποιήθηκαν μέσω της RASFF – Τα ζελεδάκια περιέχουν 4 πηκτικά πρόσθετα τροφίμων!
Η Δανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για μη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων σε παιδικά ζελεδάκια (Jelly candy) προέλευσης Κίνας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα ειδοποίησης, τα προϊόντα εισάγονται και στην Ελλάδα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του RASFF, για τη διακίνηση στην Ελλάδα από την γερμανική εταιρία “HERMANN Commerce GmbH” προϊόντων (ζελεδομπουκίτσες) που περιέχουν τα πρόσθετα E410, E415, E417 και E440. Τα εν λόγω πρόσθετα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ζελεδομπουκίτσες διότι η παρουσία τους στα συγκεκριμένα τρόφιμα δημιουργούν κατά την κατανάλωσή τους συνθήκες ενδεχόμενου πνιγμού.
- Δείτε επίσης: Ο «εφιάλτης» επιστρέφει: Σαλμονέλα ξανά στο εργοστάσιο της Ferrero (kinder) στο Βέλγιο
- Δείτε επίσης: Παγκόσμιος σάλος με την επικείμενη κατάταξη της ασπαρτάμης ως καρκινογόνου- Αντιδρούν ειδικοί και εταιρείες
Πρόκειται για τα προϊόντα “LIUM Jelly Ume” και “LIUM Jelly Ume Mango” με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 12/09/2023.
O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω εικονιζόμενα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
- Δείτε επίσης: Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνα αρτοσκευάσματα από την Αυστρία – Διανέμονται και στην Ελλάδα
Οι Δανέζικες αρχές εντόπισαν στα παιδικά ζαχαρωτά τα πρόσθετα τροφίμων:
- Tο κόμμι χαρουπιoύ Ε 410 που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων ως πηκτικό το οποίο επαναξιολογήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA.
- Το κόμμι ξανθάνης E 415 που χρησιμοποιείται ευρέως ως πυκνωτικό, γαλακτωματοποιητής και σταθεροποιητής σε τρόφιμα και που επίσης επαναξιολογήθηκε πρόσφατα από την EFSA για τις χρήσεις του ως πρόσθετου σε τρόφιμα για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων
- Το κόμμι Tara Ε 417 επίσης πυκνωτικό και σταθεροποιητικό σε τρόφιμα και
- Πηκτίνη E 440 πυκνωτικό, γαλακτωματοποιητής και σταθεροποιητής σε τρόφιμα που παρασκευάζεται κυρίως από φλούδα εσπεριδοειδών και πυρηνέλαιο μήλου και χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία ζελέ και μαρμελάδας ζελέ.
- Δείτε επίσης: Κονσερβοποιημένα τρόφιμα: Τα υπέρ και τα κατά τους για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων
Τα παιδικά ζελεδάκια διανέμονται σε 25 χώρες: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κίνα, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.
Τα παιδικά ζελεδάκια μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των Αρχών Ασφαλείας τροφίμων σε όλο τον κόσμο καθώς τα πηκτικά που περιέχουν ενέχουν κίνδυνο πνιγμού για τα μικρά παιδιά, καθώς σχηματίζουν γέλη και τα κάνουν σκληρά. Ο κίνδυνος πνιγμού έγκειται κυρίως στο μέγεθος, το σχήμα και τη σταθερή σύσταση αυτού του ζαχαρωτού.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αρχές του Βελγίου ανακάλεσαν από την αγορά τα ζελεδάκια Jelly Straws σε sticks για παιδιά, προέλευσης Ολλανδίας, λόγω «κινδύνου ασφυξίας κυρίως σε παιδιά» ενώ μία ανάλογη περίπτωση είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2020 όταν ανακλήθηκαν ζελεδάκια που περιείχαν Ε407 και Ε410 τα οποία είχαν διανεμηθεί σε 25 χώρες.