Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνα αρτοσκευάσματα από την Αυστρία – Διανέμονται και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνα αρτοσκευάσματα από την Αυστρία - Διανέμονται και στην Ελλάδα
spot_img

Εντοπίστηκε καρκινογόνο φυτοφάρμακο σε επεξεργασμένο αλεύρι σε διάφορα προϊόντα αρτοποιίας στην Αυστρία με πρώτη ύλη σιτάρι από την Τσεχία.

Η Αυστρία μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε 27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για προϊόντα αρτοποιίας που παράγονται στην Αυστρία και στα οποία χρησιμοποιήθηκε επικίνδυνο αλεύρι.

Τα προϊόντα περιέχουν σιτάρι από την Τσεχία στο οποίο εντοπίστηκε το φυτοφάρμακο chlorpyrifos (1,5 bzw. 3,6 mg/kg). Τα προϊόντα διανέμονται από μεγάλα σουπερμάρκετ σε πολλές χώρες.

Τα ανακληθέντα είδη αρτοποιίας διανέμονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μάλτα, Κόσοβο. Μολδαβία. Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.

Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται από την RASFF σοβαρός.  Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl ,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Η Κρατική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας ενημέρωσε ήδη τους καταναλωτές σχετικά με την ανάκληση διαφόρων προϊόντων αρτοποιίας που παράγονται από την εταιρεία ζαχαροπλαστικής JOMO, στην Αυστρία. Στην ανακοίνωση ανάκλησης αναφέρεται ότι ανακαλούνται:

  • Mramorni blok kolač, 400g, καλύτερη χρήση έως: 17.8.2023. / 21.8.2023. / 3.9.2023. / 21.9.2023.
  • Mramorni kuglof, 400g, καλύτερη χρήση έως: 14.8.2023. / 30.8.2023.
  • Kolač mramorni Dulcetti, 400g, καλύτερη χρήση έως: 15 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Kolač mramorni Jomo, 400g, καλύτερη χρήση έως: 19 Αυγούστου 2023. / 14.9.2023.
  • Κέικ σοκολάτας, 400g, καλύτερη χρήση έως: 27 Αυγούστου 2023.

λόγω των υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους.

Τα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 για τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

Πληροφορίες Προϊόντος:

Κατασκευαστής: JOMO Zuckerbäckerei Gesellschaft mbH, Leobendorf, Αυστρία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα