Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δωρεάν σεμινάρια μελισσοκομίας, φυτοπροστασίας και διαχείρισης νερού από το Ε.Κ. και το Γεωπονικό

ΑρχικήΝέαΕκπαίδευσηΔωρεάν σεμινάρια μελισσοκομίας, φυτοπροστασίας και διαχείρισης νερού από το Ε.Κ. και το Γεωπονικό
spot_img

Διαχείριση νερού και μελισσοκομία, μεταξύ των θεματικών, στο νέο, δωρεάν, κύκλο σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Νέο κύκλο δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα, θα πραγματοποιήσει, τον Φεβρουάριο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα φετινά σεμινάρια χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες.

   Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μελισσοκομία και περιλαμβάνει δύο σεμινάρια με θέμα «Οι βασικές αρχές μελισσοκομικών χειρισμών έτους» και «Η δυνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης στην εξάσκηση της Μελισσοκομίας» με εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής & Παραγωγικής Εντομολογίας του Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας, ΓΠΑ.

   Στο πρώτο σεμινάριο θα γίνει παράθεση και ανάλυση των βασικών αρχών που διέπουν τους βασικούς χειρισμούς της μελισσοκομικής πράξης κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ στο δεύτερο θα επιχειρηθεί μια ανάλυση των πολυεπίπεδων δυνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην μελισσοκομική πράξη.

   Θέμα της δεύτερης θεματικής είναι οι «Βασικές αρχές λίπανσης των δέντρων», με εισηγητή τον Πέτρο Ρούσσο, καθηγητή Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, διευθυντή Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ.

   Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά και ο ρόλος του κάθε θρεπτικού στοιχείου. Θα γίνει αναφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες των Κυκλάδων (ελιά, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιά, κτλ) σε σχέση με τις απαιτήσεις τους σε θρεπτικά στοιχεία. Θα αναλυθούν οι βασικές ορθές μιας καλής λίπανσης και η σημασία της ανάλυσης εδάφους και της φυλλοδιαγνωστικής.

   Τέλος, η τρίτη θεματική αφορά την διαχείριση του νερού, στην οποία εισηγητής είναι ο Δρ. Νικόλαος Δέρκας, καθηγητής Αρδεύσεων και Διαχείρισης Εγγειοβελτιωτικών Έργων, διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής, ΓΠΑ.

   Στην ενότητα αυτή θα αναλυθούν θέματα, όπως η διαχείριση του νερού στην Ελλάδα, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για χρήση υδάτινων πόρων τόσο από τον γεωργικό τομέα, όσο και από τους κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες, το σύστημα άντλησης και διαχείρισης του νερού, οι παράγοντες που καθορίζουν τη λειτουργία και την ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνέπειες της διαχείρισης του νερού.

   Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν τον Φεβρουάριο είναι το εξής:

   1.  Βασικές αρχές μελισσοκομικών χειρισμών έτους, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00.

   2.  Η δυνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης στην εξάσκηση της Μελισσοκομίας, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00.

   3.  Βασικές αρχές λίπανσης των δέντρων, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00.

   4.  Διαχείριση του νερού, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00.

   Κάθε ενδιαφερόμενος που δραστηριοποιείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στις Κυκλάδες μπορεί να παρακολουθήσει τα σεμινάρια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

   Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά ως και μία ώρα πριν την έναρξη του κάθε σεμιναρίου, οπότε και θα αποστέλλεται ο σύνδεσμος παρακολούθησης σε όσους έχουν δηλώσει το email τους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας και υποστήριξης μέσω τηλεφώνου.

   Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο