Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά Τρόφιμα: «Στόχος να παράγουμε ασφαλέστερα, πιο υγιεινά, θρεπτικά και βιολογικά τρόφιμα» δηλώνει ο Γ. Στύλιος

ΑρχικήΝέαΕλληνικά Τρόφιμα: «Στόχος να παράγουμε ασφαλέστερα, πιο υγιεινά, θρεπτικά και βιολογικά τρόφιμα» δηλώνει ο Γ. Στύλιος
spot_img

Τοποθέτηση του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας του ΟΟΣΑ.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος στην Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2022. Στη διήμερη Σύνοδο με θέμα: «Κτίζοντας ανθεκτικά Αγροτικά και Διατροφικά Συστήματα σε ένα μεταβαλλόμενο Περιβάλλον: Κοινές προκλήσεις, Επαναστατικές Λύσεις», συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην παγκόσμια παραγωγή και εμπορεία σιτηρών καθώς και ευρύτερα ζητήματα όπως η ανάγκη μετάβασης σε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο γεωργίας που θα εξασφαλίζει την παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια.

Στην πρώτη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας τους Οργανισμού από το 2016 τέθηκε μετ επιτάσεως το ζήτημα της τριπλής πρόκλησης που θα αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας διεθνώς στο μέλλον:

  • της αύξησης της παραγωγής ώστε να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια
  • της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πρωτογενούς τομέα
  • της εξασφάλισης ικανοποιητικών εισοδημάτων στους παραγωγούς

Οι Υπουργοί Γεωργίας των 45 χωρών που συναντήθηκαν στο Παρίσι συζήτησαν πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής τριπλής πρόκλησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας στην πρωτογενή παραγωγή που σε συνδυασμό με επενδύσεις σε νέες αγροτικές και τεχνολογικές υποδομές θα αναβαθμίσουν την παραγωγικότητα του τομέα. Στόχος τα κράτη να θωρακίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια και να εκπληρώσουν τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης όπως περιγράφεται στους 17 στόχους SDG Agenda 2030 (Sustainable Development Goals) του Οργανισμού.

Ο κ. Στύλιος παίρνοντας το λόγο στην 4η συνάντηση της Ολομέλειας (Plenary Session IV) με τίτλο: «Ενισχύοντας τη Βιωσιμότητα, Μεταμορφώνοντας την Παραγωγή, Αναπτύσσοντας την Ανθεκτικότητα», σημείωσε πως: «Η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τα κράτη να αναθεωρήσουν τα εμπορικά και παραγωγικά τους συστήματα. Ωστόσο η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, η εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και η επίτευξη των στόχων της SDG 2030 Agenda του ΟΗΕ παραμένουν ζητήματα επιτακτικά». Μάλιστα, ο Υφυπουργός έκανε λόγο για μια κοινή παγκόσμια πρόκληση: «του να καταφέρουμε να θρέψουμε τους πληθυσμούς μας χωρίς να επιστρέψουμε σε μια εποχή προστατευτισμού και φραγμών στο Διεθνές Εμπόριο». Αναφερόμενος στο σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση ο Γιώργος Στύλιος υπογράμμισε πως οι στρατηγικές της Ελλάδας ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στρατηγική που «δημιουργεί έναν Πράσινο, Ψηφιακό και Βιώσιμο πρωτογενή τομέα» μέσα από:

  • μια νέα γενιά -προσαρμοσμένων στις ανάγκες της Αγοράς- Αγροτών
  • την επένδυση σε νέες αγροτικές υποδομές που αναβαθμίζουν τα συστήματα διαχείρισης υδάτων και εδάφους της χώρας
  • την κατασκευή δικτύων broadband internet σε αγροτικές περιοχές

Στόχος της Ελλάδας όπως τόνισε στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο κ. Στύλιος: «είναι να παράγουμε ασφαλέστερα, πιο υγιεινά, θρεπτικά και βιολογικά τρόφιμα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο