Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό κρασί: Μειώθηκε κατά 13,86% η παραγωγή το 2022/2023

ΑρχικήΝέαΕλληνικό κρασί: Μειώθηκε κατά 13,86% η παραγωγή το 2022/2023
spot_img

Από το 1990 έως και το 2022, διαπιστώνεται μείωσης της οινοπαραγωγής, κατά μέσους όρους, κατά 40%!

Πτώση 13,86% καταγράφηκε στην ελληνική οινοπαραγωγή στην περίοδο 2022/2023, με το όγκο παραγωγής οίνου στη χώρα μας να φτάνει τα 2.126.844 hl, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων. 

   Σύμφωνα με ενημέρωση της ΚΕΟΣΟΕ «η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 (1.715.920 hl), εμφάνιζε ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξης του 30,5%, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, αφού βασίζεται σε εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, ενώ η οριστική παραγωγή, βασίζεται στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων».

   Επίσης, μειωμένη κατά 10,73% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

   Την περίοδο 2022/2023 η μεγαλύτερη πτώση (21,07%) καταγράφεται σε οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, και ακολουθούν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (20,22%). Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (11,44%) και οι Ποικιλιακοί Οίνοι (2,26%)

   Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 7,49% (159.391 hl), των οίνων με ΠΓΕ σε 21,79% (463.491 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 10,66% (226.916 hl), των οίνων χωρίς ΓΕ σε 60,04% (1.271.037 hl) και των άλλων οίνων σε 0%.

   Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 66,68% (1.418.227 hl), ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 33,32% (708.617 hl).

   Τέλος, όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ, από το 1990 έως και το 2022, διαπιστώνεται μείωσης της οινοπαραγωγής, κατά μέσους όρους, κατά 40%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο