Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈνας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία
spot_img

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

Tο Statens Serum Institut (SSI) στη Δανία έχει καταγράψει επτά ασθενείς που αρρώστησαν από τον ίδιο τύπο Listeria monocytogenes. Η SSI, η Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU διερεύνησαν το ξέσπασμα της νόσου και εντόπισαν έτοιμα μπιφτέκια ψαριών ως αιτία. Οι ψαροκεφτέδες που πωλούνταν από τα σουπερμάρκετ Lidl και Coop ανακλήθηκαν επειγόντως στις 2 Οκτωβρίου από καταστήματα και καταναλωτές. Το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes έχει ανιχνευθεί στο περιβάλλον παραγωγής της εταιρείας Jeka Fish η οποία ανακάλεσε σχεδόν 10 διαφορετικά προϊόντα με ορισμένα να έχουν ημερομηνίες λήξης έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU, το SSI και η Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέλυσαν και συνέκριναν τα βακτήρια λιστερίας που βρέθηκαν στους ασθενείς και σε περιβαλλοντικά δείγματα από την εταιρεία, χρησιμοποιώντας τυποποίηση DNA. Ο τύπος είναι ίδιος με αυτόν που βρέθηκε σε μπουρεκάκια ψαριών της ίδιας εταιρείας το 2022. Έντεκα άτομα μολύνθηκαν από τη λιστέρια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Διαβάστε ακόμη: Αυτήν την ώρα πρέπει να πέσετε για ύπνο, αν θέλετε να ξυπνήσετε «φρέσκοι» στις 7 το πρωί

Από τα μέσα Ιουλίου, το Statens Serum Institut (SSI) έχει καταγράψει επτά ασθενείς με τον ίδιο τύπο του τροφιμογενούς βακτηρίου Listeria monocytogenes . Οι ασθενείς είναι ηλικίας 33-89 ετών, έξι γυναίκες και ένας άνδρας. Όλοι οι ασθενείς έχουν νοσηλευτεί και ένας πέθανε εντός 30 ημερών από την ανίχνευση του βακτηρίου λιστέρια. Δείτε ΕΔΩ τα προϊόντα που ανακλήθηκαν από τα σουπερμάρκετ Lidl και Coop.

– Όταν συγκρίναμε βακτήρια από ασθενείς και περιβαλλοντικά δείγματα από τον παρασκευαστή, διαπιστώσαμε ότι τα βακτήρια είναι ακριβώς τα ίδια. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ασθενείς δήλωσαν ότι έχουν φάει ψαροκεφτέδες, δείχνει ότι η μόλυνση προήλθε από την εγκατάσταση της εταιρείας, είπε η Luise Müller, επιδημιολόγος στο SSI. Στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα ασθένειας με τον ίδιο τύπο Listeria monocytogenes. Όπως έγινε γνωστό, ένας από αυτούς έχει φάει και δανέζικους ψαροκεφτέδες από τον ίδιο παρασκευαστή.              

Διαβάστε ακόμη: Η McDonald’s Korea αφαίρεσε τις ντομάτες από τα burger 

Στοιχεία για τη λιστέρια

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων έχει μια σειρά από συμβουλές για το πώς οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες μπορούν να αποφύγουν τη λιστέρια:

  • Τρώτε κρύο καπνιστό ψάρι, ψάρι gravad και κρέας και αλλαντικά ψαριών όσο πιο φρέσκα γίνεται
  • Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5 °C ή πιο κρύα
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και μαλακών τυριών από νωπό γάλα.

Μόλυνση προϊόντων με Listeria spp. μπορεί να συμβεί κατά την επεξεργασία τροφίμων λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης κατά τη χρήση μολυσμένων σκευών, από χειριστές, λόγω ελαττωμάτων σχεδιασμού σε εξοπλισμό και από αναποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης. Επιπλέον, η πανταχού παρούσα και δυνατότητα επιβίωσης σε χαμηλές θερμοκρασίες φύση, του L. monocytogenes του επιτρέπει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στο ψυγείο, δυσκολεύοντας τον έλεγχο και τη διαχείρισή του. Επομένως, το L. monocytogenes μπορεί να εισαχθεί επανειλημμένα στη διαδικασία παραγωγής. Η συχνότητα του L. monocytogenes στις μονάδες παραγωγή απαιτεί αυξημένη και συχνή παρακολούθηση, καθώς και συνεχή τεχνική υποστήριξη για τον έλεγχο του βακτηρίου  σε μεγάλες αλλά και μικρές  μονάδες παραγωγής μικρού τροφίμων.

Διαβάστε ακόμη: Ανάκληση ψωμιού λόγω μη επισημασμένου αλλεργιογόνου

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο