Επιστήμονες εξηγούν το λόγο για τον οποίο οι μεθυσμένοι, συμπεριφέρονται πιο επιθετικά από τους νηφάλιους.
Η ικανότητα του αλκοόλ να μειώνει την ευαισθησία στον πόνο είναι και ένας λόγος που η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί επίσης σε πιο επιθετική συμπεριφορά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το αλκοόλ για να μειώσουν την ευαισθησία τους στον σωματικό και συναισθηματικό πόνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει το “κατώφλι” του πόνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το κατώφλι του πόνου συνδέεται θετικά με την επιθετικότητα. Η παρούσα έρευνα δοκιμάζει τη νέα υπόθεση ότι η σχέση μεταξύ αλκοόλ και επιθετικότητας διαμεσολαβείται από το αυξημένο “κατώφλι” πόνου. Με άλλα λόγια το αλκοόλ μειώνει την αίσθηση του πόνου αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την ενσυναίσθηση στον πόνο του άλλου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο λιγότερο πόνο ένιωθαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μετά την κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού, τόσο περισσότερο πόνο ήταν διατεθειμένοι να προκαλέσουν σε κάποιον άλλο. «Όλοι έχουμε ακούσει το ιδίωμα «αισθάνομαι τον πόνο σου»», είπε ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής επικοινωνίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αλλά αν οι μεθυσμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να νιώσουν τον πόνο τους, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ενσυναίσθηση όταν οι άλλοι αισθάνονται πόνο και αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε πιο επιθετική συμπεριφορά». Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs .
Η έρευνα περιελάμβανε δύο ανεξάρτητα εργαστηριακά πειράματα, το ένα με 543 συμμετέχοντες και το άλλο με 327 συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν 3-4 αλκοολούχα ποτά ανά περίσταση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι μέθοδοι για τα δύο πειράματα ήταν πανομοιότυπες.
Αφού έδωσαν ενημερωμένη συγκατάθεση, οι συμμετέχοντες έλαβαν 20 λεπτά για να πιουν ένα αλκοόλ ή ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου. Τα ποτά με χυμό πορτοκαλιού έμοιαζαν πανομοιότυπα, ώστε οι συμμετέχοντες να μην ξέρουν ποιο από αυτά πήραν. Για τα ποτά εικονικού φαρμάκου, οι ερευνητές έβαλαν μια μικρή ποσότητα αλκοόλ στο πάνω μέρος του χυμού πορτοκαλιού και ψέκασαν το χείλος του ποτηριού με οινόπνευμα, έτσι ώστε να μοιάζει με αλκοολούχο ποτό.
Αφού ήπιε το ρόφημα, κάθε συμμετέχων δέχτηκε ηλεκτροπληξία ενός δευτερολέπτου σε δύο δάχτυλα στο ένα χέρι. Οι ερευνητές αύξησαν την ένταση των κραδασμών έως ότου ο συμμετέχων περιέγραψε το σοκ ως «επώδυνο». Αυτό ονομάστηκε κατώφλι πόνου του συμμετέχοντος. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή αγωνιστική εργασία χρόνου αντίδρασης στην οποία ο νικητής μπορούσε να προκαλέσει ένα σοκ στον ηττημένο. Τα σοκ κυμαίνονταν από 1 (χαμηλό) έως 10, το οποίο ήταν το επίπεδο που ο συμμετέχων βαθμολόγησε ως «επώδυνο». Οι συμμετέχοντες μπορούσαν επίσης να επιλέξουν πόσο καιρό διαρκούσαν οι κραδασμοί.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε αντίπαλος και οι ερευνητές ανακήρυξαν τυχαία τον συμμετέχοντα «νικητή» στις μισές εργασίες του χρόνου αντίδρασης. Ο σκοπός ήταν απλώς να δούν εάν εκείνοι που έπιναν το αλκοολούχο ποτό θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν ισχυρότερα και μεγαλύτερα σοκ – και εάν ένα υψηλότερο όριο πόνου είχε αντίκτυπο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για όσους έπιναν αλκοόλ, το αλκοόλ αύξησε το επίπεδο στο οποίο τα σοκ έγιναν επώδυνα για αυτούς. Και όσο μεγαλύτερη ήταν η ανοχή τους στον σωματικό πόνο, τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο επιθετικότητάς τους όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια των κραδασμών που ήταν διατεθειμένοι να δώσουν στον αντίπαλο. Όσοι έπιναν τα ποτά εικονικού φαρμάκου δεν ήταν τόσο επιθετικοί στην ανταπόκρισή τους, εν μέρει επειδή το κατώφλι πόνου τους ήταν γενικά χαμηλότερο από εκείνους που έπιναν αλκοόλ, είπε ο Μπουσμάν.
«Με άλλα λόγια, εξακολουθούσαν να αισθάνονται τον πόνο τους – και δεν ήθελαν να προκαλέσουν πόνο στους άλλους», είπε. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι μεθυσμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βλάψουν σκόπιμα άλλους, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ανοχή στον πόνο είναι ένας πιθανός λόγος».
Ο Bushman σημείωσε ότι τα άτομα που έπιναν αλκοόλ σε αυτή τη μελέτη είχαν συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα κατά μέσο όρο μεταξύ 0,095% και 0,11%. Αυτό είναι ελαφρώς πάνω από το νόμιμο όριο στις περισσότερες πολιτείες, το οποίο είναι 0,08%. «Οι επιδράσεις του αλκοόλ στην ανοχή στον πόνο μπορεί να είναι υψηλότερες για όσους πίνουν περισσότερο από αυτό που έκαναν σε αυτά τα πειράματα», είπε ο Bushman. «Αυτό μπορεί να τους κάνει ακόμη πιο πρόθυμους να είναι επιθετικοί εναντίον των άλλων».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.