Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε σχολικά είδη! Προειδοποίηση από την ANSES

ΑρχικήΝέαΕπικίνδυνες χημικές ουσίες σε σχολικά είδη! Προειδοποίηση από την ANSES
spot_img

Στην Ευρώπη, η κατασκευή και η χρήση των σχολικών ειδών δεν καλύπτονται από ειδικούς κανονισμούς

Σε μια αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων που δημοσίευσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) υπογραμμίζει την παρουσία πολλών επικίνδυνων χημικών ουσιών σε σχολικά είδη – στυλό, κόλλες, μολύβια, διορθωτικά, σημειωματάρια – που χρησιμοποιούνται στο σχολείο, το σπίτι και το γραφείο. Προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών, ιδίως των παιδιών, ο Οργανισμός τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών και ενίσχυσης της παρακολούθησης των προϊόντων.

Είτε εισπνέονται είτε καταπίνονται είτε έρχονται σε επαφή με το δέρμα, ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα σχολικά και τα είδη γραφείου μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, που έχουν την τάση να βάζουν πράγματα στο στόμα τους.

Αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την ADEME , τη Δανική EPA και τις γαλλικές οργανώσεις καταναλωτών 60 Millions de Consommateurs και UFC Que Choisir διαπίστωσαν ότι διάφορες χημικές ουσίες περιέχονται ή εκπέμπονται από σχολικά είδη και είδη γραφείου. Δεδομένου ότι αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, ειδικά από παιδιά, ο Οργανισμός αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ανασκόπηση των σημερινών γνώσεων σχετικά με το θέμα.

Με βάση τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία και τις ανταλλαγές με ενώσεις καταναλωτών και εμπορικές ομοσπονδίες κατασκευαστών και διανομέων, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι πιο συχνά προσδιοριζόμενες κατηγορίες χημικών είναι οι εξής:

  • φθαλικές ενώσεις
  • πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) συμπεριλαμβανομένων φορμαλδεΰδης, χλωροφορμίου και τολουολίου
  • νιτροζαμίνες
  • βενζόλιο
  • βαρέα μέταλλα όπως το εξασθενές χρώμιο, το κάδμιο, το νικέλιο και ο μόλυβδος
  • υπερφθοριωμένες ενώσεις ( PFAs )
  • βαφές
  • δισφαινόλη Α
  • ισοθειαζολινόνες και άλλα συντηρητικά
  • πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH)
  • αρώματα

Εφαρμόστε τους κανονισμούς για την ασφάλεια των παιχνιδιών στα σχολικά είδη

Στην Ευρώπη, η σύνθεση, η κατασκευή και η χρήση των σχολικών ειδών δεν καλύπτονται από ειδικούς κανονισμούς που στοχεύουν στη διασφάλιση της ασφάλειάς τους.

Δεδομένου του τρόπου χρήσης τους, ορισμένα σχολικά είδη όπως μπογιές, μαρκαδόροι και χρωματιστά μολύβια θεωρούνται παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες (CMR) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τους. Ο Οργανισμός τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ασφάλεια των παιχνιδιών (Οδηγία 2009/48/ΕΚ) σε όλα τα σχολικά είδη . Αυτή η ρυθμιστική εξέλιξη θα βοηθήσει στη μείωση ή ακόμη και στην εξάλειψη των περισσότερων από τις ουσίες που περιέχονται επί του παρόντος στα σχολικά είδη, για παράδειγμα αρώματα, φθαλικές ενώσεις, ορισμένα μέταλλα και PAH.

Εν αναμονή μιας τέτοιας ρυθμιστικής εξέλιξης, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν σχολικά είδη που δεν περιέχουν αρώματα, γκλίτερ κ.λπ. που μπορεί να τα κάνουν πιο ελκυστικά για μάσηση ή δάγκωμα.

Ο Οργανισμός καλεί επίσης τους κατασκευαστές και τους διανομείς να εξαλείψουν ορισμένα αρώματα και κατηγορίες αρωμάτων ανεξάρτητα από τυχόν ρυθμιστικές εξελίξεις. Επιπλέον, παρόλο που τα προϊόντα αυτά απαιτείται να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς σε κανονικές συνθήκες χρήσης, συνιστά επίσης στους κατασκευαστές να λαμβάνουν υπόψη προβλέψιμες συμπεριφορές και χρήσεις όπως το μάσημα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους. 

Παρακολουθήστε τα προϊόντα στην αγορά και λάβετε δείγματα σε τακτική βάση

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά για να διασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σχολικά είδη και είδη γραφείου, θα μπορούσαν επίσης να πραγματοποιηθούν πιο εμπεριστατωμένες δοκιμές σχετικά με τη σύνθεση των προϊόντων και τις εκπομπές και τις μεταφορές, προκειμένου να επαληθευτεί εάν αυτά τα προϊόντα περιέχουν ή όχι μη ελεγχόμενες χημικές ουσίες. Αυτές οι δοκιμές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από ενώσεις καταναλωτών, δημόσιους φορείς ή ερευνητικά εργαστήρια. Τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τη σύνθεση των προϊόντων στην αγορά και θα επιτρέψουν επίσης την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο